Tillerson pozvao na prekid nasilja nad Rohinjama

I britanski šef diplomatije Johnson (lijevo) je pozvao Suu Kyu da iskoristi "svoj moralni autoritet" za pomoć Rohinjama (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je mijanmarsku vojsku da prekine progon muslimanske manjine Rohinja, čiji pripadnici masovno bježe iz Mijanmara.

“Moramo podržati vodstvo Aung San Suu Kyu, ali vojsci moramo jasno reći da je ovo neprihvatljivo. Ovaj progon mora prestati, ovo što mnogi nazivaju etničkim čišćenjem mora prestati”, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom.

Šef američke diplomatije je ocijenio da je ovo “ključni moment” za “mladu nastajuću demokratiju” i izjavio da razumije da je mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade, u “složenoj situaciji” jer ima sporazum o diobi vlasti s vojskom.

‘Moralni autoritet’

I Johnson je pozvao Suu Kyu da iskoristi “svoj moralni autoritet” za pomoć Rohinjama.

“Niko ne želi povratak vojne vlasti u Mijanmaru, niko ne želi povratak generala. Ali ključno je jasno reći da je ovo užasno i da će ti ljudi moći da se vrate u Mijanmar (…) i da će kršenje ljudskih prava i ubistva stotina ili čak hiljada prestati”, rekao je Johnson.

Od kraja augusta, više od 379.000 Rohinja je izbjeglo u susjedni Bangladeš, bježeći od kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

Izvor: Agencije