Oglasi

Tillerson pozvao Evropu da podrži sankcije Iranu

Američki državni sekretar pozvao je evropske vlade da se pridruže sankcijama SAD-a protiv iranske Revolucionarne garde.
'Revolucionarna garda podstiče nestabilnost i utječe na destrukciju u regiji', tvrdi TillersonEPA

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je evropske vlade da se pridruže sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv iranske Revolucionarne garde i upozorio da zemlje koje posluju sa snagama Irana to čine na vlastiti rizik.

Prema njegovim riječima, evropske zemlje i kompanije koje posluju s Revolucionarnom gardom "zaista to čine na vlastiti rizik", prenosi Bloomberg.

Kako je ranije prenio AFP, Tillerson je zatražio od iranskih milicija da napuste Irak.

"Svakako da iranske milicije koje su u Iraku, sad kad se borba (protiv grupe Islamska država Irak i Levant) privodi kraju, moraju otići kući. Svi strani borci moraju otići kući", rekao je Tillerson.

Trumpove prijetnje

Tillerson se obratio sedmicu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odbio potvrditi da Iran postupa u skladu s nuklearnim sporazumom iz 2015. i upozorio da bi ga mogao ukinuti.

Trump je ocijenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

On je rekao da će se njegova administracija pokušati suprotstaviti "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Trump je najavio nove, oštrije sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.