Tillerson poziva Iran da razbije svoju terorističku mrežu

Tillerson je poruke Iranu poslao iz Rijada, gdje je u pratnji predsjednika Trumpa (Reuters)

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je iranskog predsjednika Hassana Rouhanija da razbije “terorističku mrežu” u svojoj zemlji i prekine ispitivanje balističkih projektila.

“Nadam se da će Rouhani prekinuti financiranje iranske terorističke mreže te uništiti njezine kapacitete, logistiku i sve što pridonosi jačanju destabilizacijskih snaga u bliskoistočnoj regiji”, rekao je Tillerson u prvoj američkoj reakciji na Rouhanijev ponovni izbor.

Sjedinjene Države i arapske monarhije u Perzijskom zaljevu optužuju Iran da pomaže “terorističkim skupinama” i potiče sukobe na Bliskom istoku.

Tillerson je dao izjavu na tiskovnoj konferenciji u Rijadu koju je održao zajedno sa saudijskim kolegom Adelom al-Jubeirom, a u prigodi posjeta predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji.

“Nadamo se također da će (Rouhani) prekinuti ispitivanje balističkih projektila i vratiti Irancima slobodu govora i okupljanja”, dodao je Tillerson.

Bez komentara na izbore

Tillerson ipak nije komentirao iranske izbore rekavši samo da Iran, pored obustave balističkih proba i podrške terorizmu, treba obnoviti slobodu govora.

SAD je nedavno objavio odluku da nastavlja politiku ukidanja sankcija Iranu u okviru međunarodnog dogovora o iranskom nuklearnom programu postignutom u srpnju 2015.

No, američko ministarstvo financija istodobno je objavilo da uvodi nove ciljane sankcije iranskim čelnicima povezanim s programom balističkih projektila.

Zauzvrat, Iran je danas proširio sankcije protiv još devet kompanija, organizacija i pojedinaca povezanih sa SAD-om.

Odnosi SAD i Irana posebno su zategnuti od dolaska Trumpa na vlast.

Izvor: Agencije