Tillerson: Odluka o blokadi Katara donijeta je bez mog znanja

Nedavno je objavljen transkript svjedočenja Rexa Tillersona pred Odborom za vanjske poslove Senata (EPA)

Bivši američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je kako je razlog neslaganja Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata s Katarom bogatstvo koje ova država ima i njena aktivna uloga u regiji.

On je tokom svjedočenja pred Odborom za vanjske poslove Senata 21. maja, čiji je transkript objavljen ovih dana, izjavio da je katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani “čovjek koji gleda naprijed” i da “on i njegova supruga imaju reformistički mentalitet radi dobrobiti svog naroda, što stvara pritisak na druge u regiji”.

Naglasio je da je blokada koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat početkom juna 2017. godine došla kao rezultat nagomilavanja dugogodišnjih nesuglasica među zaljevskim državama.

Lažne izjave pripisane emiru

Izjavio je da su se tokom vremena među zaljevskim zemljama nagomilala brojna pitanja, uključujući i to da je Katar 1996. godine pokrenuo informativni kanal Al Jazeeru, koji je kasnije prerastao u međunarodnu medijsku mrežu.

“Razgovarao sam telefonom s katarskim čelništvom nakon hakerskog napada na Katarsku novinsku agenciju i rekli su mi da su objavljene informacije lažno pripisane katarskom emiru. Nikada nisam posumnjao u njihove riječi”, dodao je.

Portal Katarske novinske agencije hakiran je početkom juna 2017. godine, kada su objavljene lažne izjave koje su pripisane katarskom emiru, a koje je Doha veoma brzo demantirala i potvrdila da su lažne i izmišljene.

“Katar ima ogromno bogatstvo, koje mu je omogućilo da igra pozitivnu ulogu, koju ranije nije igrao. To ponekad dovodi do neslaganja među zaljevskim zemljama”, kazao je Tillerson.

Katar važan strateški partner

Naglasio je kako se slaže s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u tome da je “Katar važan strateški partner”.

Tillerson je rekao da nije znao za večeru u noći 20. maja 2017. godine (uoči uvođenja blokade Kataru), na kojoj su se sastali savjetnici Bijele kuće Stephen Bannon i Jared Kushner s čelnicima Saudijske Arabije i UAE-a.

“To me ljuti, jer nisam imao pravo glasa i nisu bili izraženi stavovi američkog State Departmenta”, dodao je.

Također je kazao da nije bio upoznat s odlukom o nametanju blokade Kataru te da je tog dana s bivšim ministrom odbrane Jamesom Mattisom bio u posjeti Australiji i da ih je obojicu iznenadila vijest o proglašenju blokade.

Naglasio je da je premještaj sjedišta Centralne komande američkih snaga u Katar izvršeno na osnovu zahtjeva Saudijske Arabije te da su svi u regiji bili složni s tom procedurom.

‘Trump je prilično nediscipliniran’

Govoreći o svom odnosu s Trumpom i njegovim savjetnicima, Tillerson je otkrio da je Trump prilično nediscipliniran, da ne voli ulaziti u detalje i ne voli čitati izvještaje.

Kazao je kako Kushner nije koordinirao s američkim State Departmentom ili američkim ambasadama u zemljama u koje je putovao, već je održavao sastanke sa zvaničnicima tih zemalja bez znanja državnog sekretara SAD-a.

Tillerson je, također, napomenuo da je proveo jedno vrijeme u Kataru i regiji dok je radio u kompaniji ExxonMobil, najvećem investitoru u Saudijskoj Arabiji, Kataru i UAE-u, kao i da je proveo mnogo vremena s vođama tih zemalja.

Izvor: Al Jazeera