Tillerson: Nema mjesta mržnji i nasilju u SAD-u

Rex Tillerson je govorio o zajedničkim vrijednostima SAD-a i Kanade (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio kako u američkom javnom diskursu “jednostavno nema mjesta” za “mržnju i nasilje” kakvo je viđeno u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Tillerson se, uoči sastanka s kanadskom ministricom vanjskih poslova Chrsytijom Freeland, osvrnuo na zajedničke vrijednosti Sjedinjenih Američkih Država i Kanade te zatim bez poticaja izjavio:

“Mislim da je zbog toga primjereno komentirati nedavne događaje u Virginiji i osuditi takvu vrstu mržnje i nasilja.”

“Jednostavno, nema mjesta za to u našem javnom diskursu i želim na to dodati našu osudu”, poručio je američki državni sekretar malo nakon što je predsjednik SAD.a Donald Trump izjavio da su za nasilje u Charlottesvilleu krivi i lijevi i desni ekstremisti.

Američki Federalni istražni biro i savezni tužilaci pokrenuli su istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom nereda u subotu u Charlottesvilleu, američka savezna država Virginia, čiji je ukupni tragični bilans troje poginulih i 35 povrijeđenih.

Tokom sukoba, koji su izbili na skupu bijelih rasista, grupu okupljenih protivnika ovog skupa udario je automobil.

Žrtve u sukobima

Poginula je jedna žena, a povrijeđeno 19 osoba.

Policijski helikopter koji je pratio proteste i sukobe u Charlottesvilleu srušio se u šumskoj oblasti i tom prilikom poginule su dvije osobe.

Neki od povrijeđenih pretrpjeli su povrede opasne po život, a vozač automobila James Alex Fields mlađi, dvadesetogodišnjak iz Ohija, uhapšen je pod optužbama za drugostepeno ubistvo, zlonamjerno ranjavanje i izazivanje nesreće i bježanje sa lica mjesta.

Izvor: Agencije