Tillerson: Djelovanje Moskve u Ukrajini prepreka za bolje odnose SAD-a i Rusije

Tillerson i Porošenko naglasili su potrebu da sve strane, posebno separatističke snage kojima upravlja Rusija, odmah provedu dogovoreno iz sporazuma iz Minska (Arhiva)

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom da djelovanje Moskve na istoku Ukrajine ostaje prepreka poboljšanju odnosa između SAD-a i Rusije.

U tom telefonskom razgovoru, do kojeg je došlo nakon smrti američkog posmatrača Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na istoku Ukrajine, dvojica zvaničnika naglasila su potrebu da sve strane, posebno separatističke snage kojima upravlja Rusija, odmah provedu dogovoreno iz sporazuma iz Minska, rekao je glasnogovornik američke administracije Mark Toner.

Posmatračka misija

OSCE je u nedjelju objavio da je njegov posmatrač ubijen u eksploziji mine na istoku Ukrajine američki državljanin, a da su ranjeni Čeh i Nijemac.

Ubijeni američki posmatrač prva je žrtva specijalne posmatračke misije (SMM) OSCE-a u Ukrajini otkad je prije tri godine raspoređena u toj regiji, gdje nadzire poštivanje mirovnih sporazuma.

Gotovo 600 posmatrača OSCE-a zaduženo je za kontrolu poštivanja mirovnih sporazuma na pobunjeničkom istoku Ukrajine, gdje je više od 10.000 osoba ubijeno od početka sukoba u aprilu 2014. godine.

Vojni šef NATO-a u Evropi Curtis Scaparrotti nedavno je rekao da želi da Sjedinjene Američke Države opskrbljuju Ukrajinu oružjem za borbu protiv proruskih separatista, koje podržava Moskva.

Izvor: Agencije