TIKA finansira završetak obnove Ferhadije

Sedmog maja 1993. u Banjoj Luci je, poslije 414. godina postojanja, džamija do temelja srušena, a njeni ostaci su odvezeni na deponiju smeća (Anadolija)

Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj saopćila je kako će finansirati preostali dio obnove džamije Ferhadija u Banjoj Luci, javlja agencija Anadolija.

Obnova Ferhat-pašine džamije je zbog finansijskih problema obustavljena na određeni period.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenuo je obnovu Ferhadije, ali su skoro svi radovi prethodne godine bili obustavljeni zbog nedostatka materijalnih sredstava.

Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić je prošle godine za Anadoliju izjavio kako nema dovoljno novaca za dovršetak obnove ove monumentalne bogomolje.

Apelirao je na donatore da osiguraju sredstava, kako bi već obavljeni radovi bili plaćeni i novi izvršeni, a sve da bi džamija, čuvena po svojoj ljepoti, tokom 2014. godine bila potpuno obnovljena.

Početak druge faze

Agencija TIKA je i ranije, odnosno 2009. godine, sa 400.000 eura podržala obnovu Ferhadije.

Ovaj put će podržati ostatak obnove poznate džamije iz Osmanskog perioda, kako bi što prije bila otvorena za sve vjernike u tom gradu.

Ova agencija je 25. marta 2014. godine organizirala tender za preostale radove na obnovi, a u prvoj fazi će biti završeni preostali građevinski radovi u glavnoj prostoriji za molitvu, kao i obnova turbeta i drugih dijelova džamije.

U okviru navedenog projekta planirano je da dio prostorije predviđene za molitvu bude završen do početka mjeseca ramazana i osposobljen za molitvu.

Također, iz TIKA-e poručuju kako će druga faza projekta, koja se sastoji od postavljanja ukrasa i izrada kaligrafije, početi narednih dana.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću.

Srušeno 614 džamija

Godine 1950. uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Rano ujutro 7. maja 1993. godine u Banjoj Luci je, poslije 414. godina postojanja, džamija do temelja srušena, a njeni ostaci su ubrzo potom odvezeni na deponiju smeća.

No, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine do temelja porušene.

Tokom rata srušeno je 614 džamija, te 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija, koliko ih je prije rata bilo na prostoru ove države.

Izvor: Agencije