Izlazne ankete: Vodi stranka Marine Le Pen

U Francuskoj su zatvorena birališta prvog kruga regionalnih izbora, na kojima su građani danas birali predstavnike regionalnih vijeća, kao i zastupnike regionalnih skupština. 

Do 17 sati, izlaznost je bila nešto viša od 43 posto osoba sa pravom glasa.

S obzirom na prošle izbore, 2010. godine, to je veća izlaznost za skoro četiri posto. 

Prema prvoj izlaznoj anketi kanala Frans TV, Nacionalni front, ekstremno desničarska stranka Marine Le Pen vodi s nešto više od 30 posto glasova. Trebala bi imati većinu u šest od ukupno 12 regija.

Republikanci, konzervativna stranka Nicoalsa Sarkozyija osvojila je 27 posto, a socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea 22,7 posto glasova.

Još se čekaju rezultati u regionu Pariza.

Ako dobiju većinu, bit će to prvi put da je Nacionalni front Marine Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu.

Ovi izbori se smatraju za svojevrsni test za podršku javnosti mjerama Vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra.

Rano jutros, građansku dužnost obavili su i glavni politički protivnici: francuski predsjednik Francois Hollande, član socijalističke stranke, Marine Le Pen, predsjednica ekstremno desne stranke Nacionalni front, i Nicolas Sarkozy, predstavnik konzervativnih republikanaca.

Blizu 44 miliona građana Francuske ima pravo glasa, a glasanje prati jako osiguranje, s obzirom na vanredno stanje, uvedeno nakon napada na glavni grad 13. novembra, u kojem je ubijeno 130 ljudi. 

Više od 21.000 kandidata nadmeće se za mjesta u regionalnim vijećima.

Među njima je, prema lokalnim medijima, najmanje osam ministara, 15 regionalnih lidera, 103 člana francuskog parlamenta, 52 senatora i 23 poslanika Evropskog parlamenta.

Favorit – Nacionalni front 

Favorit izbora je ekstremno desničarska stranka Nacionalni front, javljaju francuski mediji.

Prema posljednjoj anketi, sprovedenoj u petak, stranka Marine Le Pen bi mogla dobiti oko 30 posto glasova. 

Njena 25-ogodišnja nećakinja Marion Marechal kandidatkinja je u ključnoj regiji, Provansi, Alpama i Azurnoj obali.

Republikanci bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyija manje od 29 posto, a vladajući socijalisti oko 22 posto.

“Tri sedmice poslije terorističkih napada u Parizu i usred vanrednog stanja u celoj zemlji, ovi izbori su primili neočekivanu historijsku dimenziju”, ocijenio je list Parisien.

Moguć ‘politički šok’

Poslije uspjeha na evropskim i lokalnim izborima, Nacionalni front bi pobjedom mogao izazvati “politički šok bez presedana na regionalnim izborima” pred predsjedničke izbore 2017. godine na kojima je kandidaturu već ranije najavila šefica te stranke.

Popularnost Marine Le Pen je dodatno u porastu poslije napada 13. novembra u Parizu, kada je poginulo 130 osoba.

Premijer Manuel Valls pozvao je aktiviste na predizbornom skupu da apeliraju na patriotizam, kako bi se osigurao masovni odaziv, dok ga je Marine Le Pen optužila da vodi “totalni rat” protiv nje.

Ali, zamjenica lidera republikanaca Nathalie Kosciusko-Morize tvrdi da je izborna bitka daleko od kraja.

“Naša dužnost nije da je budemo paralizirani izbornim anketama i čekamo šta će se dogoditi, nego da se borimo i borimo do nedjelje i onda dokažemo da ankete nisu u pravu”, rekla je Kosciusko-Morize.

Francuski analitičari smatraju da će drugi krug, zakazan za 13. decembar, biti odlučujući da li će pobijediti desnica “makar i ekstremna” ili ljevica koja gubi na popularnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije