Tijesna trka za predsjednika Austrije

Privremeni rezultati glasanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Austriji pokazuju da je utrka izjednačena te da obojica kandidata, Norbert Hofer ispred Slobodarske stranke i kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, dobivaju po 50 posto glasova birača.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova dvojica kandidata dobivaju svaki po 50 posto te su previše blizu da bi ijedan od njih mogao proglasiti pobjedu.

Zbog mogućih oscilacija od plus ili minus jedan posto, konačnu odluku o predsjedniku Austrije donijet će glasovi predati putem pošte.

Oko 885.000 glasova putem pošte, morat će biti detaljno prebrojano, tako da bi konačan rezultat i novi predsjednik mogao biti proglašen tek u ponedeljak uveč, javljaju agencije.

Prebrojavanje glasačkih listića poslatih poštom trebalo bi biti završeno do sutra uvečer. 

Ovako tijesnu borbu za predsjednika, Austrija ne pamti.

Najprije je, na osnovu nešto manje od 60 posto izbrojanih listića, Hofer bio ispred Van der Bellena, a potom, nakon 70 posto izbrojanih listića došlo je do preokreta, da bi poslije toga dva kandidata bila potpuno izjednačena.

Rezultati prvog kruga

Hofer je u prvom krugu glasanja 24. aprila osvojio 35,05 posto glasova, a Van der Bellen 21,34 procenata.

Predizborna kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora protekla je u oštrijim okršajima dva kandidata.

Hofer je od Van der Bellena prikazan kao desničar koji predstavlja veliku opasnost po budućnost Austrije, čime je pokušao da okupi oko sebe sve građane koji žele da spriječe dolazak Slobodarske stranke na državnu funkciju.

Inače FPO proteklih godina sve je snažnija politička snaga i u mnogim istraživanjima već duže je postala stranka sa najvećom podrškom na političkoj sceni Austrije.

Na prošlim bečkim izborima ova stranka je bila druga i uspjela da sa 30 posto glasova izbori položaj zamjenika gradonačelnika.

Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uvjeri da želi biti predsjednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.

On je, također, morao da uvjeri građane da nije protiv EU, već da se želi zalagati da nacionalne države dobiju veća ovlaštenja umjesto da samo sprovode nametnute odluke iz Brisela.

Strah od predsjednika iz redova desnice

Ishod drugog kruga izbora mogao bi biti veoma tijesan, jer će to biti odluka o dvije suprotstavljene političke opcije, pa bi oni koji u prvom krugu nisu glasali za Van der Bellena mogli da to učine u drugom krugu, strahujući od predsjednika iz redova desnice.

Od 1951. godine dva puta je drugoplasirani iz prvog kruga glasanja uspio da izbori pobjedu.

Međutim, nikada do sada razlika u dobijenim glasovima u prvom krugu nije bila tako velika.

Ukoliko privremeni konačni ishod glasanja bude tijesan konačna odluka mogla bi biti poznata tek nakon prebrojavanja glasova predatih putem pošte.

Već je i u prvom krugu veliki broj građana iskoristio priliku da preda glas putem pošte, i tek je nakon njihovog prebrojavanja bilo moguće odrediti ko je kao drugoplasirani ušao u drugi krug.

Od 2004. godine ukinuta je obaveza glasanja na predsjedničkim izborima, a do tada je ta obaveza postojala u pokrajinskim zakonima.

Predsjednički kandidati, kako su najavili, glasat će tokom prijepodneva, a pojavit će se u javnosti posle toga tek oko 18 sati u pres-centru Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje će nakon 19:30 sati ministar Wolfgang Sobotka saopštiti izborne rezultate.

Hofer, inače treći predsjednik austrijskog parlamenta, glasat će u pokrajini Burgenland, u mestu Pinkafeld, gdje je prijavljen, a Van der Bellen u Beču.

Pobjednik izbora na mjesto predsjednika zamijenit će Heinz Fischera, koji je u dva mandata obavljao ovu najvišu državnu dužnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije