Tijelo alpiniste u Hrvatskoj nakon 39 godina

U nesreći na Kavkazu stradali su još Ante Bedalov, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković (AP)

Tijelo hrvatskoga alpiniste Nenada Čulića, stradalog prije 39 godina na Kavkazu u Gruziji, a pronađeno ovog ljeta, dovezeno je u Hrvatsku avionom Croatia Airlinesa, saopćili su iz Hrvatske gorske službe za spašavanje (HGSS).

Čulić je sa još trojicom hrvatskih alpinista, Antom Bedalovim, Ursom Vrdoljakom i Viktorom Tabakovićem, poginuo 24. jula 1974. u velikom ledenom odronu prilikom uspona na Kavkazu.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka pronađena su nekoliko dana nakon nesreće, a Tabakovića i Čulića ostala su duboko pod hiljadama tona leda pod planinom Ušba na Kavkazu.

Prije dvije godine jedan češki alpinista naišao je na Čulićevu čuturicu s oznakom GSS, te je u ljeto 2012. organizirana četvoročlana ekspedicija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza, koja je u ledenjaku pronašla čak tri tijela davno stradalih alpinista i sve su ih spustili u dolinu.

Podrška Gruzije

Prema opremi i nakon DNA analize, tim doktora Šimuna Anđelinovića iz Kliničko bolničkog centra Split tada je nepobitno utvrdio kako jedno tijelo pripada davno nestalom Tabakoviću, a nedugo nakon toga njegova je porodica organizirala prevoz tijela u Hrvatsku.

Međutim, tijelo Nenada Čulića tada nije bilo nađeno, iako je oko tog lokaliteta pronađeno nekoliko dijelova penjačke opreme, koji su pripadali stradalim hrvatskim alpinistima iz 1974. godine.

Sama istražna ekspedicija izazvala je veliko zanimanje u Gruziji. Javnost i vlast dali su joj veliku podršku i izuzetno su se angažirali u vezi s tim slučajem, jer nije uobičajeno da neko toliko uporno i dugo traga za svojim nestalima, mada je područje Ušbe poznato po brojnim žrtvama i stradanjima alpinista iz cijelog svijeta, pišu agencije.

Kako se pretpostavljalo da je tijelo Čulića još pod naslagama leda, ali sigurno već vrlo blizu površine ledenjaka, HGSS je zamolio alpiniste i spasioca iz Mestije da u idućim ljetnim razdobljima obrate pažnju na to područje.

To je krajem augusta rezultiralo pozivom HGSS-u da je grupa rumunskih penjača ugledala tijelo koje po poziciji na ledenjaku može pripadati Čuliću.

Pokrenuta je akcija kako bi se tijelo prebacilo u Hrvatsku, prije snijega i lavina koje u potpunosti mogu zatvoriti to područje do sljedećeg ljeta.

Ugledni alpinista

U složenom postupku povratka u kojem su, uz porodice Čulić, učestvovali i prijatelji iz HGSS-a, njegovog Planinarskog društva Mosor i Hrvatskog planinarskog saveza, veliku pomoć pružile su lokalne i gruzijske vlasti, Hrvatska ambasada u Atini koja pokriva područje Gruzije, te Croatia Airlines, kazao je šef HGSS-a Vinko Prizmić.

Gruzijski mediji opet su posvetili značajnu pažnju ovom slučaju. Posebno su lokalna zajednica i guverner pokrajine Svaneti s puno poštovanja i na dirljiv način ispratili poginulog hrvatskog alpinistu, prenose agencije.

Čulić je bio jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spasilaca tog vremena, pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetskim planinama, a bio je instruktor i čelnik GSS-a, te predsjednik Planinarskog društva Mosor.

Posljednji ispraćaj Čulića bit će organiziran u četvrtak na zagrebačkom groblju Lovrinac, a nakon ispraćaja održat će se komemoracija.

Izvor: Agencije