Tihanovskaja najavila generalni štrajk u Bjelorusiji

Policija je na demonstracijama u prijestolnici bacila desetak šok-bombi (EPA)

Bivša kandidatkinja opozicije na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovskaja izjavila je da će u ponedjeljak sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk, nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primijenila u nedjelju silu kako bi ugušila proteste.

“Režim je još jednom pokazao Bjelorusima da je sila jedino za šta je sposoban”, navela je ona u saopćenju i dodala da će zbog toga od ponedeljka u zemlji početi generalni štrajk, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U nedjelju je istekao rok “narodnog ultimatuma”, koji je bivša predsjednička kandidatkinja ranije postavila vlastima zemlje.

Tihanovskaja je navela da će, ukoliko zahtjevi opozicije ne budu ispunjeni do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Deseci hiljada na protestu

Više desetaka hiljada pristalica bjeloruske opozicije okupilo se u nedjelju na Trgu slobode u centru Minska, na protestu u okviru opozicionog “narodnog ultimatuma”.

Policija je na demonstracijama u prijestolnici bacila desetak šok-bombi, a u gradu Lidu, gde je također održan protest, pripadnici organa reda upotrijebili su suzavac.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna prijavio je da je širom zemlje uhapšeno 80 demonstranata, a portal tut.by je saopćio da su gradu Vitebsku uhapšena dva novinara koja su izvještavala sa protesta, prenosi agencija Tass.

Izvor: Agencije