Tienhi-2: Suvereni vladar superkompjutera

Na listi među 500 najjačih kompjutera sada se nalazi čak 109 kineskih strojeva (Getty Images)

Kompjuter kineske proizvodnje Tienhi-2 šesti put je proglašen najbržim kompjuterom na svijetu.

Ali, to nije jedini veliki uspjeh kineskih proizvođača. Naime, na listi među 500 najjačih kompjutera sada se nalazi čak 109 kineskih strojeva, što je povećanje od 196 posto u odnosu na samo 37 mjeseci ranije, javlja Anadolija.

Ipak, po broju kompjutera na Top 500 listi najveći broj i dalje dolazi iz SAD-a (200), što Amerikancima nije neka utjeha, jer se njihovi kompjuteri nalaze u stalnom padu, najvećem u posljednje 22 godine.

Duplo brži od američkog Titana

Tienhi-2, ili Mliječni put-2, je na testiranju postigao procesnu brzinu od 33,86 petaflopa po sekundi, što je jednako 33.860 kvadriliona kalkulacija po sekundi.

Tienhı-2 je također duplo brži u odnosu na kompjuter američke proizvodnje Titan, koji ima procesnu brzinu od 17,59 petaflopa u sekundi. 

Za sat vremena, ovaj superkompjuter postiže rezultate za koje bi bilo potrebno da 1,3 milijarde ljudi simultano računa na digitronu hiljadu godina.

Tienhi-2, koji je razvijen na kineskom Nacionalnom univerzitetu odbrambenih tehnologija (KNUOT), nalazi se u Nacionalnom centru za superkompjutere u gradu Guangzhouu.

Izvor: Agencije