TI: Tužilaštvo BiH zastrašuje kritičare krivičnim progonom

Tužilaštvo BiH najavjulje da će ispitati motive i razloge osoba koje šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa (Al Jazeera)

Posljednje saopćenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine pokušaj je da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ušutka onaj dio javnosti koji je reagirao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju sudije i tužioci, saopćio je Transparency International u Bosni i Hercegovini.

U posljednjoj informaciji za javnost Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će, u skladu sa zakonom, ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa, s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

Dodaje se da Tužilaštvo, zajedno s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem – VSTS Bosne i Hercegovine, trpi svakodnevne i intenzivne pritiske te da to počinje ometati rad pravosuđa.

“Najava Tužilaštva Bosne i Hercegovine da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom, jer ovakve kritike spadaju u slobodu izražavanja i svojstvene su demokratskim društvima”, saopćio je TI.

‘Cenzorsko tijelo’

Dodaje se da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao krivično djelo te da se ono povezuje s primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji kojima je cilj ometanje krivičnog postupka ili sprečavanje sudija, tužilaca i ovlaštenih službenih osoba u vršenju službenih dužnosti.

“Kritike stručne i šire javnosti ili medijsko izvještavanje o radu pravosuđa ne mogu se nikako dovesti u vezi s ometanjem rada pravosuđa, niti se mogu prikazati kao nedopušteni pritisak.”

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je osnovano, između ostalog, s ciljem da provodi istrage za krivična djela koja izazivaju najozbiljnije posljedice po privredu, a građani Bosne i Hercegovine za to izdvajaju značajna sredstva. Umjesto tužilaštva koje se obračunava s najtežim oblicima kriminala i korupcije, građani su zauzvrat dobili cenzorsko tijelo, koje se bavi njihovim javnim kritikama. Jedini način da pravosuđe vrati svoj ugled i povjerenje građana je u procesuiranju visoke i političke korupcije, a ne u obračunima s medijima i kritičarima”, zaključuje Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije