TI: Sve veća korupcija u BiH, Srbiji i Makedoniji

Najmanje korumpirane države u prošloj godini su Danska i Finska (Arhiva)

Transparency International objavio je indeks percepcije korupcije za 2015. godinu, kojim je obuhvaćeno 168 zemalja svijeta po kojem su, u balkanskoj regiji, u odnosu na godinu prije najviše napredovale Hrvatska i Albanija, dok se stanje pogoršalo u BiH, Srbiji i Makedoniji.

Indeks percepcije korupcije koristi skalu od 0 do 100, s tim da 0 predstavlja visokokorumpiranu državu, dok se ona ocijenjena sa 100 smatra državom bez korupcije. Države s visokom ocjenom su države s vladavinom prava i jasnim pravilima ponašanja javnih dužnosnika.

Regionalno gledano, najviše su u odnosu na 2014. godinu napredovale Hrvatska i Albanija – Hrvatska se sa 48 popela na 51, a Albanija sa 33 na 36 bodova.

Crna Gora ima 44 boda i napredovala je za dva boda, Kosovo stagnira sa 33 boda, a sve ostale države u regiji zabilježile su porast korupcije i pad na rang-listi.

Srbija je sa 41 boda pala na 40, a Bosna i Hercegovina sa 39 na 38 bodova. Najveći pad, tri boda, imala je Makedonija – pala je sa 45 na 42 boda.

Kad se gledaju pozicije, od 168 država svijeta u kojima se mjeri indeks korupcije, Hrvatska je na 52. mjestu, Crna Gora na 67, Makedonija mjesto iza, Srbija je na 73, BiH na 78, Albanija na 90, a Kosovo na 107. mjestu.

Najmanje korumpirane države u prošloj godini su Danska i Finska, slijede je Švedska, Novi Zeland i Nizozemska, a na začelju su Somalija i Sjeverna Koreja.

Blagovčanin: BiH tone sve dublje

“Nazadovanje Bosne i Hercegovine potpuno je očekivano, imajući u vidu neefikasnost u borbi protiv korupcije u svim segmentima”, kazao je voditelj Transparency Internationala za BiH Srđan Blagovčanin.

Usporedba rezultata s onima iz 2012. godine, pokazala je stalno nazadovanje BiH, a ocjena za 2015. je najgora do sada.

“BiH ne samo da stagnira, nego ulazi u sve dublju krizu s korupcijom”, upozorio je Blagovčanin, ustvrdivši kako je BiH u kritičnoj situaciji i prijeti joj potpuna destabilizacija i urušavanje njezina funkcioniranja.

Blagovčanin je kazao da je procesuiranje političke korupcije u BiH svedeno na incident, a pravosuđe se pokazuje produženom rukom politilčkih struktura.

“Otvoreno se trguje podrškom vladi i zakonodavnim projektima. Tu nema podjele vlasti, a sva moć je u rukama nekolicine ljudi i to je ono što generiše korupciju”, kazao je Blagovčanin.

Dodao je i da postoje “nedvosmisleni pristisci” iz vrha države na pravosuđe.

“BiH više nema vremena i treba hitnu akciju uključujući mjere međunarodne zajednice, ustvrdio je Blagovčanin uz ocjenu da Europska unija širi neutemeljeni optimizam tvrdeći kako je u BiH došlo do nekog bitnog napretka.

Izvor: Agencije