TI: Dubai je postao globalno utočište za pranje novca

Direktor banke iz Dubaija saopštio je da će sporazum ojačati vodeću poziciju banke u regiji (Reuters)

Antikorupcijska nevladina organizacija Transparency International tvrdi da je zaljevski grad Dubai postao “raj za pranje novca”, gdje korumpirani i drugi kriminalci mogu kupovati luksuzne nekretnine bez ograničenja.

Transparency International tako se pridružuje brojnim organizacijama koje skreću pažnju na to da se Dubai pojavljuje na međunarodnoj sceni kao mjesto gdje se normalna pravila ponekad mogu ignorirati ili zaobići.

U najnovijem Indeksu percepcije korupcije TI je ukazao na rezultate do kojih su došli Projekt izvještavanja o korupciji i organiziranom kriminalu i Centar za napredne odbrambene studije u Washingtonu o pranju novca u emiratu Dubai.

TI dodaje da se u Dubaiju mogu kupiti nekretnine vrijedne milione funti za gotovinu nakon odgovora na nekoliko pitanja nadležnih organa.

Negativan publicitet

To nije prvi put da TI izražava zabrinutost zbog sumnjivih praksi na tržištu nekretnina u Dubaiju. Dominic Dudley u članku u američkom magazinu Forbes kaže da, uprkos negativnom publicitetu, tamošnje vlasti ne preduzimaju nikakve preventivne akcije.

U izvještaju Centra za napredne odbrambene studije iz juna 2018. otkriveno je da su identificirane 44 nekretnine u Dubaiju u vrijednosti 28,2 miliona dolara koje su bile direktno u vlasništvu sankcioniranih osoba, uz 37 nekretnina u vrijednosti gotovo 80 miliona dolara u istom emiratu koje su bile u vlasništvu pojedinaca direktno povezanih s tim osobama.

Podaci u tom izvještaju temeljili su se na procurjeloj bazi podataka o imovini i dokumentaciji o boravku navedenih osoba koje su prikupili stručnjaci za nekretnine. U izvještaju se zaključuje da su Ujedinjeni Arapski Emirati, a posebno emirat Dubai, postali utočište za pranje novca određenog broja ratnih zločinaca, finansijera terorizma i krijumčara droga.

U oktobru 2018. francuski list Le Nouvel Observateur (L'Obs) otkrio je da su provedene brojne istrage koje su bile usmjerene na rad međunarodne mreže za utaju poreza i pranje novca koju vodi kompanija Helin sa sjedištem u Ras al-Khaimahu u UAE-u.

Nekretnine Britanaca

Otkad je istraživački izvještaj pod nazivom Dubai Papers otkrio utaje poreza i pranje novca koje kreće iz emirata Ras al-Khaimah, navodi list L'Obs, istrage su ubrzo usmjerene i na Švicarsku, Dubai i Mauricijus. Prema tom listu, one su pomogle u tome da se shvati koliko su rasprostranjene aktivnosti kompanije Helin, kao široke mreže za utaju poreza i pranje novca.

U junu 2018. britanski list The Guardian objavio je da je Dubai zamijenio špansku Costu del Crime, poznatu kao najgoru kad je riječ o pranju novca, ističući da su prevaranti iz Velike Britanije koristili banke u Dubaiju i nanijeli milijardske štete britanskom budžetu.

List navodi da britanski istražioci proučavaju procurjele informacije o nekretninama u Dubaiju koje pokazuju da su Britanci koristili Dubai kako bi sakrili 16,5 milijardi funti poreznih prihoda Velike Britanije između 2005. i 2016.

Rod Stone, bivši pomoćnik direktora Nacionalne koordinacijske jedinice za prihode i carinu, pojašnjava da su prevaranti slali robu preko Dubaija 2005. kako bi potkopali sposobnost poreznih vlasti da identificiraju njeno kretanje.

Izvor: Al Jazeera i mediji