Oglasi

Theresa May u junu ponovo nudi dogovor o Brexitu

Britanska premijerka će postaviti novi rok za svoj dogovor o Brexitu i moguće rokove za svoj vlastiti odlazak.
Theresa May, Velika BritanijaMay nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri putaEPA - Arhiva

Britanska premijerka Theresa May će ponovo sljedećeg  mjeseca pokušati dobiti odobrenje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, postavljajući novi rok za svoj dogovor o Brexitu i moguće rokove za svoj vlastiti odlazak.

Skoro tri godine nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje EU-a, političari su i dalje u nesuglasju oko toga kada, kako i čak hoće li uopšte doći do rastave, prenosi Hina.

Do Brexita je trebalo doći 29. marta, ali May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta, a sada je kao datum izlaska predviđen 31. oktobar.

Njen glasnogovornik rekao je kako ona sada planira staviti na glasanje zakon o sporazumu o izlasku, koji utvrđuje uvjete izlaska Britanije iz EU-a, u sedmici koja počinje 3. juna kako bi osigurala Brexit prije nego što zastupnici odu na ljetni odmor.

Prijedlog u isto vrijeme kad i Trumpova posjeta

„Važno je da to učinimo, ako Velika Britanija treba napustiti EU prije ljetne parlamentarne stanke“, rekao je glasnogovornik nakon što se May sastala s čelnikom opozicione Laburističke stranke Jeremyjem Corbynom u okviru razgovora kojima želi osigurati podršku njegove stranke za zakon o Brexitu.

„Stoga ćemo predložiti Zakon o sporazumu o izlasku u sedmici koja počinje 3. juna“, rekao je, navodeći iste sedmicu u kojoj američki predsjednik Donald Trump dolazi u državni posjet Britaniji. 

May, koja je osigurala čelnu poziciju u Konzervativnoj stranci i premijersku dužnost u haosu koji je uslijedio nakon što je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU-a, pod pritiskom je svojih zastupnika da postavi rok za vlastiti odlazak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.