Theresa May u junu ponovo nudi dogovor o Brexitu

Theresa May, Velika Britanija
May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta (EPA)

Britanska premijerka Theresa May će ponovo sljedećeg  mjeseca pokušati dobiti odobrenje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, postavljajući novi rok za svoj dogovor o Brexitu i moguće rokove za svoj vlastiti odlazak.

Skoro tri godine nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje EU-a, političari su i dalje u nesuglasju oko toga kada, kako i čak hoće li uopšte doći do rastave, prenosi Hina.

Do Brexita je trebalo doći 29. marta, ali May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta, a sada je kao datum izlaska predviđen 31. oktobar.

Njen glasnogovornik rekao je kako ona sada planira staviti na glasanje zakon o sporazumu o izlasku, koji utvrđuje uvjete izlaska Britanije iz EU-a, u sedmici koja počinje 3. juna kako bi osigurala Brexit prije nego što zastupnici odu na ljetni odmor.

Prijedlog u isto vrijeme kad i Trumpova posjeta

„Važno je da to učinimo, ako Velika Britanija treba napustiti EU prije ljetne parlamentarne stanke“, rekao je glasnogovornik nakon što se May sastala s čelnikom opozicione Laburističke stranke Jeremyjem Corbynom u okviru razgovora kojima želi osigurati podršku njegove stranke za zakon o Brexitu.

„Stoga ćemo predložiti Zakon o sporazumu o izlasku u sedmici koja počinje 3. juna“, rekao je, navodeći iste sedmicu u kojoj američki predsjednik Donald Trump dolazi u državni posjet Britaniji. 

May, koja je osigurala čelnu poziciju u Konzervativnoj stranci i premijersku dužnost u haosu koji je uslijedio nakon što je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU-a, pod pritiskom je svojih zastupnika da postavi rok za vlastiti odlazak.

Izvor: Agencije