Theresa May traži od Evropske unije ‘dodatni napor’

Theresa May
Britanski zastupnici u utorak ponovo glasaju o sporazumu Therese May i Evropske unije (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May zamolila je u petak Evropsku uniju da učini “dodatni napor” za izlazak iz slijepe ulice razgovora o Brexitu i omogući usvajanje dogovora o razlazu u utorak, tokom ključnog glasanja britanskog parlamenta.

Bez obzira na nove radne sastanke ove sedmice u Briselu, Velika Britanija nije dobila ustupke EU-a, za koje smatra da bi mogli prevagnuti u korist tog teksta, kojem je svrha organizirati uređeni izlazak, koji će u utorak ponovo biti predstavljen u Donjem domu parlamenta, nakon što je prvi put odbijen u januaru.

Pregovori će biti nastavljeni tokom vikenda, a May je otišla u petak tražiti od evropskih čelnika rješenje tog pitanja.

“Moja poruka EU-u jest da je vrijeme za reakciju. Posljednje dvije godine zajedno smo naporno radili kako bismo postigli dogovor”, izjavila je konzervativna čelnica u govoru u kompaniji za proizvodnju vjetrenjača u Grimsbyju, luci na sjeveroistoku Engleske, koji je glasao za Brexit.

‘Vrijeme da London napravi kompromis’

“Treba nam dodatni poticaj kako bismo odgovorili na posljednje dileme našeg parlamenta”, dodala je. 

May je u isto vrijeme upozorila britanske zastupnike da ne odbace novi dogovor koji je zaključila s Briselom krajem novembra.

“Podržite taj dogovor i Velika Britanija izaći će iz EU-a. Ako ga odbacite, niko ne zna šta će se dogoditi.”

Upozorila ih je da, ako sporazum ne bude usvojen, Velika Britanija možda nikad neće izaći iz EU-a.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je vrijeme da Velika Britanija, a ne EU pristane na kompromis kako bi se ratificirao sporazum o Brexitu te ocijenio da je odluka Britanaca da iziđu iz EU-a “problem koji su sami stvorili”.

“Ono što je dogovoreno već je kompromis. Nisu uspjeli osigurati ratifikaciju tog sporazuma, pa bi trebalo postaviti pitanje šta su nam sada spremni ponuditi”, rekao je.

“Od njih nismo dobili nikakvu ponudu u vezi s onim što bi nam dali za bilo kakve promjene.”

Dvije strane spore se o “backstopu” za granicu na irskom otoku, zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći ponovna uspostava fizičke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

May želi pravno obavezujuće garancije od EU-a da Velika Britanija neće ostati trajno zarobljena u tom mehanizmu, koji predviđa da cijela zemlja ostane u carinskoj uniji s EU-om.

Većina Sjevernih Iraca za ‘backstop’

Varadkar je sugerirao da bi mogući kompromis mogao biti povratak na raniju verziju “backstopa”, po kojem bi samo Sjeverna Irska, a ne cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostala povezana s carinskom unijom.

“Mi smo bili i bit ćemo zadovoljni kad bismo primijenili ‘backstop’ samo na Sjevernu Irsku, ako se oni žele na to vratiti”, rekao je.

Ispitivanje javnog mišljenja, čiji su rezultati objavljeni u petak, pokazalo je da bi 67 posto građana Sjeverne Irske bilo zadovoljno kad bi ostali na jedinstvenom evropskom tržištu i u carinskoj uniji nakon Brexita.

“Ako je Sjeverna Irska za ‘backstop’, zašto bi Donji dom britanskog parlamenta išao protiv želja građana Sjeverne Irske?”, upitao je Varadkar.

Izvor: Agencije