Theresa May traži i četvrto glasanje o sporazumu o Brexitu

Premijerkin plan do sada je tri puta poražen pred parlamentom (EPA)

Iako je tri puta poražena, britanska premijerka Theresa May traži načine da svoj sporazum o Brexitu i četvrti put iznese pred parlament, na glasanje u ponedjeljak, javlja BBC, prenosi Tanjug.

Premijerkina opcija ne bi bila jedina na dnevnom redu u ponedjeljak, već će britanski zatupnici razmatrati i druge.

Izvori BBC-a kažu da nije isključen scenario u kojem će se „licem u lice“ naći alternativni prijedlozi za Brexit i premijerkin plan koji je do sada poražen tri puta pred parlamentom, a posljednji put u petak, kada mu je nedostajalo 58 glasova.

Izmjene ili ostavka

Lider britanskih laburista Jeremy Corbyn pozvao je May da izmijeni svoj sporazum o Brexitu ili da odmah podnese ostavku, dok je Demokratska unionistička partija Sjeverne Irske, koja podržava manjinsku vladu May, nastavila da se protivi njenom sporazumu.

Vlada do sada nije imala uspjeha da prikupi glasove, kako BBC navodi, „konzervativnih pobunjenika“, koji smatraju da sporazum May o Brexitu ostavlja Veliku Britaniju u previše bliskim odnosima sa Evropskom unijom.

Izvor BBC-a su nagovijestili da će May nastaviti da traži podršku u Parlamentu, a smatraju da njeni napori idu u dobrom pravcu, jer je prije dvije sedmice 149 glasova da bi sporazum bio prihvaćem, a posljedji put svega 58.

Izvor: Agencije