Theresa May predstavila novu vladu

Britanska premijerka Theresa May predstavila je svoju novu vladu u kojoj je samo nekoliko promjena, što je odraz njene oslabljene pozicije nakon gubitka apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima u četvrtak.

Damian Green, bivši ministar rada i mirovinskog sistema, promovisan je na dužnost prvog državnog sekretara i premijerkinog zamjenika, a na njegovo mjesto dolazi David Gauke iz Ministarstva finansija.

Green pripada struji Konzervativne partije naklonjoj Evropskoj uniji.

Ministrom pravosuđa imenovan je David Lidington, koji preuzima dužnost od Liz Truss.

U vladi je napravljeno samo nekoliko promjena i smatra se da je to odraz oslabljene pozicije premijerke May nakon izbora na kojima je izgubila apsolutnu većinu, prenosi Hina.

May je na dužnosti ministra zdravstva zadržala Jeremyja Hunta, a na poziciji ministra za međunarodnu trgovinu ostao je Liam Fox.

Premijerkin ured saopćio je u petak da će glavni članovi njene vlade zadržati svoja mjesta. Tako je Philip Hammond ostao ministar finansija, Boris Johnson ministar vanjskih poslova, David Davis ministar za Brexit, Amber Rudd ministrica unutrašnjih poslova i Michael Fallon ministar odbrane.

Bez dogovora

Ranije je objavljeno da konzervativci i sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) još nisu postigli dogovor o formiranju manjinske vlade.

Predsjednica unionista Arlene Foster opovrgnula je službeno saopćenje koje je stiglo iz ureda britanske premijerke.

Kako je istakla, saradnja je moguća, ali dogovor nije postignut jer pregovori još traju, a sastanak sa Theresom May zakazan je za utorak. Kako javljaju britanski mediji, saopćenje o postizanju koalicijskog dogovora poslano je greškom.

“Pregovore neću voditi putem medija, ali ono što ću reći je da ćemo odluke donositi u skladu sa nacionalnim interesom i uradit ćemo ono što je najbolje za Veliku Britaniju u cjelini, a posebno za Sjevernu Irsku. Od četvrtka, svašta se može čuti o DUP-u, mnogo je toga rečeno, a pogotovo od ljudi koji uopće ne znaju za šta se mi zalažemo. Zato ću još jednom biti jasna – djelovat ćemo isključivo u svrhu nacionalnih interesa. Želimo uraditi ono što je dobro za Veliku Britaniju i što će donijeti stabilnost vladi”, kazala je Foster.

U Belfastu još vlada izvjesna konfuzija u vezi s tim šta je dogovoreno, ako je uopće išta dogovoreno, javlja novinar Al Jazeere Tony Birtley.

“Jedino saopćenje za javnost iz sjevernoirske Demokratske unionističke partije u posljednja 24 sata je da dogovor nije postignut, što je upravo suprotno informaciji koju je ponudio Downing Street. Pregovori još traju”, javlja on.

Prednost DUP-a

Theresa May je u Belfast poslala Gavina Williamsona da dogovori detalje sporazuma. Sporazum o podršci manjinskoj vladi ide više naruku sjevenoirskim unionistima, jer im on omogućava da svaki prijedlog vlade razmatraju nezavisno od drugih; da prosto biraju šta će podržati, a šta neće, pojašnjava novinar Al Jazeere.

Theresi May bi mnogo više odgovarala klasična koalicija, gdje bi se na DUP mogla osloniti za sva pitanja.

Postavlja se i pitanje šta će DUP dobiti zauzvrat i šta će to sve značiti za mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Sporazum o koalicijskoj vladi koji su imali sa Sinn Feinom propao je u januaru. Planiraju se novi pregovori o stvaranju koalicije. No, Sinn Fein podsjeća da je jedan od ključnih uvjeta, prema mirovnom sporazumu iz 1998., da vlada u Londonu bude nepristrana kad je riječ o Sjevernoj Irskoj.

“Ako se sada Theresa May okreće unionistima kako bi se održala na vlasti, postavlja se pitanje koliko je onda britanska vlada nepristrana. Sinn Fein sigurno ne misli da jest. Mnogo je pitanja, a malo odgovora. No sve ovo ukazuje na veliki haos koji vlada u britanskoj politici. Unionisti su napravili veliki zaokret. Sada imaju 10 mjesta u britanskom parlamentu. Dobili su povjerenje blizu 350.000 glasača. Opstanak Therese May visi o niti, a oni drže tu nit”, javlja Birtley.

Corbyn: Mogući novi izbori

Ranije je britanski opozicijski laburistički vođa Jeremy Corbyn kazao kako bi se novi parlamentarni izbori u Britaniji mogli održati već ove ili početkom 2018. godine.

“Vrlo je moguće da će se novi izbori održati kasnije ove godine ili početkom sljedeće i to bi mogla biti dobra stvar jer se ne može produžavati stanje velike nestabilnosti”, rekao je Corbyn.

“Imamo program, imamo podršku i spremni smo boriti se na sljedećim izborima što je moguće prije”, kaže Corbyn.

May nije uspjela osvojiti većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima, osvojivši 318 od 326 neophodnih mjesta za većinu u parlamentu sa 650 mjesta.

Dogovor sa sjevernoirskom partijom i njenih 10 zastupnika, osigurao bi May većinu sa kojom može raditi.

Izvor: Al Jazeera i agencije