Oglasi

Theresa May osnovala vijeća koja će je savjetovati o Brexitu

Vijeća, koja će činiti poslovni ljudi, savjetovat će vladu i premijerku o mogućnostima i izazovima u poslovnom svijetu.
May se nada kako će Rusija izabrati "novi put"EPA

Britanska premijerka Theresa May osnovala je pet novih poslovnih vijeća koja bi je trebala savjetovati o svim pitanjima vezanim uz ključna područja ekonomije u svjetlu Brexita, objavio je njen ured.

Manje od pet mjeseci prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, i to za sada bez sporazuma, poslovni čelnici traže veću sigurnost oko trgovinskih posljedica koje će prouzrokovati Brexit.

Vlada je kazala da će svako od vijeća imati na čelu dvojicu poslovnih ljudi i brojati približno deset članova.

Sastajat će se tri puta godišnje - dva puta s premijerkom i jednom s ministrima - te davati preporuke.

Jača saradnja s poslovnim svijetom

"Zatražila sam od tih novih vijeća da nas savjetuju o mogućnostima i izazovima u poslovnom svijetu, dok oblikujemo Ujedinjeno Kraljevstvo za budućnost", kazala je May u saopćenju.

Vlada jača saradnju s poslovnim svijetom - prošle sedmice May i ministar finansija Philip Hammond primili su 150 izvršnih direktora kako bi razgovarali o njihovoj zabrinutosti o pitanjima vezanim za Brexit.

May će u srijedu ugostiti supredsjedavajuće novih vijeća u Downing Streetu, kako bi oni predstavili svoje ciljeve te kako bi se razgovaralo o međusektorskim pitanjima, poput međunarodnih ulaganja, dodao je njen ured.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.