Theresa May odlazi prije novih izbora

May preživjela glasanje o povjerenju zastupnika svoje stranke u britanskom parlamentu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May najavila je da neće voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima, već će torijevci na njih morati izaći s novim liderom, pišu britanski mediji.

Ona je, na marginama dvodnevnog summita Europske unije u Bruxellesu, kazala da bi joj “bilo drago da može voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima”, ali odmah i dodala kako “misli da bi stranka voljela na izbore ići s novim vođom”.

U srijedu je premijerka May preživjela glasanje o povjerenju zastupnika svoje stranke u britanskom parlamentu, pa je odlučila poslušati što misli onih 37 posto torijevaca koji su glasali protiv nje, javljaju britanski mediji.

Glasanje o povjerenju organizirala je njezina Konzervativna stranka, nesklona sporazumu o Brexitu zaključenom s Bruxellesom. Više od trećine zastupnika nije podržalo May i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Premijerka May je dobila podršku 200 konzervativnih zastupnika, prema 117 koji žele njezin odlazak. 

Želi završiti Brexit

U kratkoj izjavi nakon toga Theresa May je rekla da će se svim snagama boriti da ostane na položaju i završi Brexit.

Upitana hoće li otići nakon Brexita, nije željela spekulirati o datumima, ali je kazala: “Ono oko čega sam sigurna jest da su sljedeći opći izbori 2022. i mislim da je u redu da nas drugi stranački vođa povede u te izbore”.

Premijerka je također kazala kako se nada dobiti jamstva od europskih vođa – koja bi umirila konzervativne zastupnike – da će tzv. backstop koji bi spriječio povratak tvrde granice na irskom otoku biti samo privremen.

Njezini kritičari kažu da će plan Therese May na neodređeno vrijeme vezati Ujedinjeno Kraljevstvo uz europska pravila i onemogućiti zemlji da sklapa vlastite trgovinske sporazume.

Euroska unija objavila je da neće ponovno pregovarati o ‘backstopu’.

Izvor: Agencije