Theresa May nudi još dvije opcije za Brexit

Britanska premijerka Theresa May dopustit će britanskim zastupnicima da glasuju o izlasku iz Europske unije bez sporazuma te o produljenju pregovora s Bruxellesom ako ponovno odbace sporazum koji je ona dogovorila.

Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja javlja da je May pred parlamentom potvrdila da će ispregovarane izmjene staviti na glasanje do 12. ožujka, a ne dobiju li povjerenje u sljedeća dva dana, Parlament će glasovati o mogućnosti Brexita bez sporazuma, te, naposljetku, o mogućnosti prolongiranja Brexita.

“Lider opozicije Jeremy Corbyn novo odgađanje glasanja tumači kao ucjenu premijerke kako bi osigurala većinu u Westminsteru za svoj plan. Corbyn ga naziva štetnim, njene poteze prerizičnim i najavljuje da će pred parlament iznijeti i vlastiti prijedlog za Brexit. Ukoliko ne dobije podršku, podržat će i ideju novog referenduma”, javila je Pribinja. 

Pregovori dobro napreduju

No, May je zastupnicima kazala da razgovori s europskim dužnosnicima “dobro napreduju”.

Ona traži izmjene dogovora o tzv. backstopu, zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, kojim se želi osigurati da nakon Brexita ne dođe do ponovnog podizanja fizičke granice.

“Ujedinjeno Kraljevstvo, prema tome, otići će bez sporazuma 29. ožujka samo bude li postojao izričit pristanak za to u ovom domu”, kazala je May.

Objasnila je i da će zastupnici, odbace li Brexit bez sporazuma, moći treći put glasovati o tomu treba li od EU-a zatražiti “kratko, ograničeno produljenje” pregovora.

EU spreman na ‘kratko odgađanje’

Reagirala je i Europska unija, čiji su dužnosnici poručili da su spremni odobriti “kratku odgodu” Brexita ocijeni li se da Velika Britanija treba više vremena za podršku ugovora o razdruživanju.

Agencija Reuters javlja da europski čelnici sve više nagovaraju britansku premijerku May na produljenje pregovaračkog roka s obzirom na to da je britanski parlament podijeljen u vezi sa sporazumom koji je ona dogovorila s Bruxellesom.

Produljenjem roka, smatraju europski dužnosnici, izbjegli bi se poremećaji koji bi nastali Brexitom bez dogovora. 

“Ako [Velika Britanija] podnese zahtjev za odgodu, EU će mu biti naklonjen”, rekao je neimenovani dužnosnik EU-a, dok je drugi dodao kako je “dobro da se čuju racionalni argumenti u Velikoj Britaniji”.

Treća osoba iz Unije, koja je također željela ostati neimenovana, kazala je da bi produljenje “bilo sukladno” razmišljanjima u Europskoj uniji o tomu kako konačno provesti Brexit.

Izvor: Al Jazeera i agencije