Thaciju predana peticija za ujedinjenje Mitrovice

Mediji prenose da ne rade ni pekare ni drugi ugostiteljski objekti (EPA)

Gradonačelnik Mitrovice Agim Bahtiri predao je predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju peticiju s 15.000 potpisa sa zahtjevom za ujedinjenje tog grada.

Peticija je prethodno predana i predsjedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseliju.

“Vrlo dobro znate da je grad Mitrovica nepravedno i bez volje njenih građana podijeljen, uz podatak da je 15.000 građana raseljeno sa sjevera. Oni su izbjeglice u svom gradu”, kazao je Bahtiri novinarima.

Prema njegovim riječima, “sjevernim dijelom grada rukovode paralelne strukture i ta se situacija treba promijeniti”.

Žele zakonskim putem

Navodi da je dobio podršku za ujedinjenje grada od čelnika svih institucija, osim od premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

“Želim staviti do znanja premijeru i ministru lokalne samouprave da je Mitrovica jedinstvena i da će ostati ujedinjena. Podržava li to netko ili ne manje je značajno jer će Mitrovica ostati do kraja ujedinjena”, rekao je Bahtiri.

“Neka nas ne tjeraju da idemo dalje (drugim sredstvima) jer mi želimo ići zakonskim putem. Uvijek donosim odluke s građanima i njih ću pitati kako dalje. Sada smo se obratili najvišim institucijama zemlje da vidimo kakav ćemo odgovor dobiti”, dodao je.

Thacijeva podrška

Ideja o ujedinjenju Mitrovice postala je javna u trenutku kad je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, u kojoj većinski žive Srbi, podnio ostavku nakon uvođenja pristojbe od sto posto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, podsjeća Beta.

Prethodno je Skupština općine Mitrovica usvojila odluku o ujedinjenju grada, koju su Vlada Kosova i Ministarstvo lokalne samouprave ocijenili nezakonitom i protuustavnom.

Podršku inicijativi i peticiji za ujedinjenje Mitrovice dao je Hashim Thaci, dok je Kadri Veseli kazao da je “Mitrovica jedinstvena bez obzira na to kako se administrativno bude zvala i u njoj će živjeti i Albanci i Srbi”.

Izvor: Agencije