Thaci završio davanje iskaza u Hagu, nastavak u utorak

Hashim Thaci je izjavio da je slušao razmjenu tehničkih pitanja između njegovog branitelja i tužilaca (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je u ponedjeljak, nakon više od šest sati, davanje iskaza pred Specijaliziranim tužilaštvom u Hagu, a ispitivanje će biti nastavljeno u utorak.

Nakon završetka današnjeg saslušanja izjavio je kratko medijima da je slušao razmjenu tehničkih pitanja između njegovog branitelja i tužilaca, kao i početak ispitivanja tužilaca o bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK).

Naglasio je da će saslušanje biti nastavljeno u utorak, prenosi Anadolija.

Thaci je angažirao poznatog američkog advokata Pierre-Richarda Prospera, koji je vršio dužnost ambasadora za ratne zločine u administraciji predsjednika SAD-a Georgea Busha.

‘Odgovonost za skoro 100 ubistava’

Specijalizirano tužilaštvo je specijaliziranim vijećima Kosova podnijelo 24. aprila na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Taci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizirana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Izvor: Agencije