Thaci: Za Kosovo članstvo u EU i NATO-u nema alternativu

Hashim Thaci: Potrebno nam je trajno rješenje, koje pokriva postojeće razlike i moguće tačke budućih sukoba (EPA)

Za Kosovo ne postoji alternativa za članstvo u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskoj alijansi, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci i dodao kako plan B niti postoji, niti se traži, prenose agencije.

On je u autorskom tekstu za Financial Times napisao kako dok Srbija i Kosovo ne riješe svoje razlik, neće doći do pridruživanja EU, zbog čega je veoma važno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, postoji velika mogućnost da drugi iskoriste prednost trenutnog vakuuma, zbog čega su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo angažirali kako bi pronašli “aktivna i kreativna rješenja”, koja će donijeti pravedan i konačan sporazum.

“Potrebno nam je trajno rješenje, koje pokriva postojeće razlike i moguće tačke budućih sukoba. Nećemo prihvatiti privremene sporazume ili nastavak statusa quo”, smatra Thaci.

Pitanje korekcije granica

Kao jednu od oblasti sukoba, on je označio granicu između Srbije i Kosova, o kojoj se, kako kaže, mnogo pisalo u prethodnom periodu, te kaže kako se korekcija granica ne može zasnivati na principu etničkog razdvajanja.

“Ne želimo razdvajati naša dva naroda. Nepotrebno je da kažemo kako svaki konačni sporazum mora biti učvršćen garancijama od kovanog gvožđa za kontinuiranu zaštitu prava svih zajednica koje ostanu u našim državama, uključujući i zaštitu vjerskih objekata”, napisao je predsjednik Kosova.

On je dodao kako se ne traži stvaranje uvjeta za izmjenu granica bilo gdje u regiji, poput granice s Albanijom, uprkos tome što neki govore.

“Kosovo nikada nije bilo presedan. Ono će ostati slučaj sui generis”, istakao je Thaci.

Izvor: Agencije