Thaci: Vučić je težak pregovarač

R
Hashim Thaci kaže da se Aleksandar Vučić znatno promijenio od kada se prvi put pojavio u politici (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je veoma težak pregovarač, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci u intervjuu za britanski Independent, u kojem je potvrdio značaj Velike Britanije za Kosovo, rekavši da će uvijek ostati partner, jer je “doprinijela nezavisnosti Kosova”.

“Vučić je veoma teška osoba za pregovore, da imate dijalog s njim”, rekao je Thaci te dodao da niti je on birao Vučića za pregovarača, niti ovaj njega, nego je to realnost.

Thaci kaže da se Vučić znatno promijenio od kada se prvi put pojavio u politici, prenosi Tanjug.

‘Dupli standardi’ međunarodne zajednice

“Režim kome je nekada pripadao bio je zao, režim koji je nanio mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, već i samoj Srbiji”, rekao je Thaci.

Independent, međutim, primjećuje da se Thaci suočava s vlastitim problemima, jer Specijalni sud, osnovan 2017. godine u Hagu istražuje navode da su on i pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova – OVK počinili ratne zločine, a na to Thaci kaže da se ne ničega ne boji.

“Nećemo bježati, nećemo se stidjeti, suočit ćemo se s tim i uvjeren sam da ćemo ga prevazići dostojanstveno i s integritetom. Uvijek će biti glasova koji će pokušavati ocrniti ili optužiti Kosovo, baciti ljagu na Kosovo i mene lično. Vjerujem u pravdu. Ono što ne bi trebali dozvoliti da se desi je da se historija ponovo napiše”, smatra Thaci.

Istovremeno optužuje međunarodnu zajednicu za duple standarde, jer, kako kaže, “nije bilo suđenja, podizanja optužnica za genocid koje je Srbija počinila na Kosovu”.

Mirna budućnost za naredne generacije

Kako kaže, ubijeno je 15.000 civila i ponavlja tvrdnje o silovanju 20.000 Albanki.

Ipak, konstatira britanski list, Thaci je svjestan tereta historije na Balkanu.

“Najveća prepreka je prošlost. Međutim, ako pogledamo široko u regiji, posebno nakon nedavnog sporazuma između Makedonije i Grčke, glavno pitanje, mislim da je sada naš red, na Kosovo i Srbiju, da postignemo mirovni sporazum. Na kraju krajeva, dijalog nema alternative. To je jedino rešenje”, smatra Thaci i dodaje da oni koji su se borili u ratu trebaju razmišljati o mirnoj budućnosti za naredne generacije, što je važno “i za nas, i za Evropu”.

Izvor: Agencije