Thaci: Uvjeren sam u pomirenje Prištine i Beograda

Na centralnom prištinskom Trgu Skenderbeg održana je ceremonija inauguracije predsjednika Kosova Hashima Thacija. Ceremoniji je prisustvovalo 1.000 zvanica iz regije i svijeta.

Nakon što je odlazeća predsjednica Atifete Jahjaga Thaciju predala kopiju Ustava, čime je on i formalno preuzeo petogodišnji mandat, predsjednik Kosova održao je na Trgu prvi predsjednički govor.

U svom obraćanju Thaci je rekao da će biti nepristrasan i da će se zalagati za dijalog i dobrosusjedske odnose. Kosovo, dodao je, ostaje snažan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma.

Thaci je u govoru podsjetio na generacije koje su se žrtvovale za slobodu koju Kosovo danas uživa, te da je počastvovan što je predsjednik heroja.

“Kosovo je domovina svih njegovih građana. Mi gradimo građansku demokratiju. Heroj je učitelj koji edukuje mlade generacije. Heroj je i poljoprivrednik koji proizvodi hljeb, heroj je ljekar koji leči. Heroj je rudar, heroj je zaštitinik prirode, heroji su studenti, djeca koja idu u škole izgrađene našim naporima”, kazao je Thaci.

On je iznjeo četiri pitanja na kojima će kao predsjednik raditi.

‘Dijalog nema alternative’

“Svjestan sam da smo posljednjih mjeseci imali otvorene debate sa različitim političkim tonovima. Kao zaštitnik Ustava bit ću politički nepristrasan. Ponudit ću agendu aktivnog dijaloga između predstavnika naroda bez partijskiih razlika. Upotrijebit ću savjetničke instrumente da imamo aktivan dijalog i sa nevećinskim zajednicama”, rekao je Thaci.

Istakao je da poslije svih bitki za slobodu i nezavisnost Kosovu slijedi i zajednička borba za učlanjenje u Ujedinjene narode, kao i NATO i EU. Obećao je da će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni na političkom, diplomatskom i socijalnom polju, te da će Kosovo biti dio globalne borbe protiv radikalizma i terorizma.

“Put dijaloga sa Srbijom i ka eurointegracijama mora se nastaviti, to je nacionalni zadatak i ne smijemo se predati pred mržnjom i razočarenjima”, istakao je Thaci.

“Mi ćemo graditi dobrosusjedstvo, dijalog nema alternative. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dvije države i dva naroda. Uvjeren sam da će se pomirenje dogoditi”, kazao je Thaci.

Takođe je istakao da će raditi na ekonomskom razvoju zemlje i stvaranju perspektive građanima Kosova.

Inauguraciji Thacija nisu prisustvovali opozicioni poslanici, koji su bojkotovali i jučerašnju sjednicu Skupštine na kojoj je on položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika Kosova.

Poslanici Srpske liste, koji su jučer bili prisutni u Skupštini, danas nisu učestvovali na ceremoniji inauguracije.

Prostor oko trga osiguravale su jake policijske snage, a okolne saobraćajnice su blokirane željeznim ogradama.

Bačen suzavac

U vrijeme samog početka ceremonije inauguracije ponovo je bačen suzavac u blizini zgrade Skupštine, ali van prostora koji je okružila policija Kosova.

Prethodno su pred početak ceremonije bačena dva suzavca blizu gostiju. Suzavci su bačeni iz pravca zgrade bivšeg Uniona i Narodnog pozorišta Kosova, ispred kojih se održavala ceremonija.

Pretpostavlja se da je suzavac djelo aktivista opozicije koja već mjesecima ometa rad kosovskih institucija, javlja Anadolija.

Jahjaga i Thaci  izvršili su smotru počasne jedinice Garde Sigurnosnih snaga Kosova, dok je poseban program izvela Filharmonija Kosova.

Novi predsjednik u četvrtak je u parlamentu položio predsjedničku zakletvu.

Tom prilikom rekao je da će Kosovo nastaviti dijalog o potpunoj normalizaciji odnosa sa Beogradom. Kao jedan od zadataka na mjestu predsjednika, uz očuvanje nezavisnosti i suvereniteta, Thaci je naveo i transformaciju Sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Predsjednici Hrvatske i Albanije

Među pozvanima na svečanost je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je naveo da neće prisustvovati inauguraciji predsjednika jedne nepostojeće države, prenosi agencija Beta.

Inauguraciji su prisustvovali i predsjednici Hrvatske i Albanije Kolinda Grabar-Kitarović i Bujar Nishani, kao i albanski premijer Edi Rama te predsjednik turskog parlamenta Ismail Kahraman.

U ime SAD-a inauguraciji prisustvuje zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske poslove Hoyt Brian Yee.

Atifete Jahjaga je na funkciji predsjednika Kosova u aprilu 2011. godine zamijenila Begjeta Pacollija. Njen izbor uslijedio je nakon što je Ustavni sud Kosova donio presudu da je Begjet Pacolli izabran na mjesto predsjednika zemlje na neustavan način. Na toj funkciji bio je dva mjeseca.

Prvi predsjednik Kosova, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine, bio je Fatmir Sejdiu.

Izvor: Al Jazeera i agencije