Thaci: Ujedinjenje Mitrovice je nezaustavljiv proces

Hashim Thaci: Mitrovica, Trepča i Gazivode ostat će dio Kosova i nakon sporazuma Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da je proces za ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv.

Thaci, koji se nalazi u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, napisao je na svom Facebook profilu da je imao sastanak s predsjednikom općine Mitrovica Agimom Bahtirijem te da su tom prilikom konstatirali da su građani o tom pitanju “rekli svoju riječ”.

“Sada je red da djeluju institucije, Vlada, Skupština i predsjednik” Kosova, napisao je Thaci.

‘Prijetnja Srbima na Kosovu’

Izjavu Thacija da je proces ujedinjenja sjevernog i južnog dijela Mitrovice nezaustavljiv direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Ðurić ocjenjuje kao prijetnju Srbima na Kosovu.

On je poručio vlastima Kosova da ne prijete aneksijom sjevernog dijela Mitrovice i da ne ugrožavaju mir, stabilnost i sigurnost na Kosovu i cijeloj regiji, a međunarodnoj zajednici da prestane žmiriti nad nastojanjima vlasti Kosova da “zgazi srpske interese na KiM-u”.

Thaci je u ponedjeljak, na konferenciji za novinare, govoreći o teritorijalnom razgraničenju sa Srbijom, rekao da će Mitrovica, Trepča i Gazivode ostati dio Kosova i nakon eventualnog potpisivanja svobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Inicijativu za ujedinjenje Mitrovice pokrenuo je krajem prošle godine Bahtiri.

Peticija na dnevnom redu Skupštine

Južni dio Mitrovice naseljavaju većinski Albanci, dok su na sjeveru tog grada većinski Srbi, prenosi Tanjug.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj odbacio je ranije Bahtirijevu inicijativu, ali je predsjednik općine Mitrovica nedavno peticiju s potpisima građana, koji su ga podržali, predao predsjedniku Skupštine Kosova Kadri Veseliju.

Veseli mu je tada obećao da će peticija podrške inicijativi ujedinjenja Mitrovice biti ubrzo stavljena na dnevni red parlamenta.

Izvor: Agencije