Thaci: U Briselu plan primjene sporazuma

Thaci: Sve kosovske institucije da se angažiraju na provođenju sporazuma sa Beogradom (Al Jazeera)

Kosovski premijer Hashim Thaci na zasjedanju Vlade u Prištini obavijestio je ministre o potrebi angažiranja svih kosovskih institucija na provođenju sporazuma postignutog između Prištine i Beograda.

Naglasio je da će sporazum utjecati na živote svih građana koji žive na sjeveru Kosova a doprinijet će normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije što je i preduvjet za daljnje integracije u NATO i Evropsku uniju.

Najavljujući odlazak kosovskoga izaslanstva u Brisel, Thaci je kazao da je plan provedbe spreman za usaglašavanje.

“Sutra će kosovska delegacija boraviti u Briselu. Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuci predvodit će našu delegaciju na sastanku o procesu implementacije. Kosovo je pripremilo plan implementacije i to ćemo predstaviti kabinetu visoke predstavnice (Catherine) Ashton u Briselu”, istakao je Thaci.

Plan je konkretan sa zakonskim aktima i rokovima za provođenje i akterima implementacije. Očekujemo da ćemo postići dogovor oko plana za provedbu do 26. aprila kako je i određeno sporazumom kako bismo odmah počeli sa primjenom.”

Očekivana priznanja

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj izrazio je uvjerenje da će nakon postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, barem dvije od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo krenuti u pravcu priznanja.

Ministar Hoxhaj je nakon susreta sa albanskim kolegom Aldom Bumcijem, izjavio da je direktno kontaktirao sa četiri zemlje EU i da su dvije od njih dale pismene deklaracije.

“Vjerujem da će se stvoriti mogućnost da barem neke od njih krenu ka priznanju Republike Kosovo. Kada će se to dogoditi je pitanje suverenosti njihovih odluka, ali prošle nedjelje imao sam tri-četiri telefonska razgovora s tim zemljama i ja se trudim da se ova nova situacija u kojoj se nalazi Kosovo upotrebi kao argument kako bi nas priznali”, kazao je Hoxhaj.

Ministar inostranih poslova Albanije Aldo Bumci, kome je ovo prva posjeta nekoj zemlji od kada je izabran na tu funkciju, pozdravio je sporazum iz Brisela.

“Želim pozdraviti sporazum između Republike Kosovo i Srbije. To je historijski sporazum, koji normalizira odnose između te dvije zemlje, otvara perspektivu intenzivne regionalne saradnje i otvara perspektivu evropskih integracija Kosova”, kazao je Bumci.

Dodao je da Sporazum iz Brisela nije normalizirao samo odnose između Kosova i Srbije, već i između Albanaca i Srba svugdje u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije