Oglasi

Thaci tvrdi da ima Macronovu podršku za promjenu granica

Predsjednik Kosova kaže kako korekcija granice podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova.
Neće biti korekcije granica po etničkoj osnovi, već će se sačuvati multietničnost na Kosovu, najavljuje Hashim ThaciEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da je dobio podršku francuskog kolege Emmanuela Macrona da Srbija i Kosovo što prije postignu obvezujući sporazum, s "realnom mogućnošću korekcije granice".

"Predsjednik Macron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije, mogućnost postizanja sporazuma u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju, s realnom mogućnošću korekcije granice, što podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriju Kosova i što bi otvorilo sigurnu euroatlantsku perspektivu za Kosovo", ustvrdio je Thaci u intervjuu za Radioteleviziju Albanije.

Prema njegovim riječima, "neće biti korekcije granica po etničkoj osnovi, već će se sačuvati multietničnost na Kosovu i perspektiva za izgradnju građanske demokracije u zemlji".

"Dakle, predsjednik Macron snažno podržava dijalog i podržava mogućnost korekcije granica", rekao je Thaci.

Tvrdi da je francuski predsjednik savjetovao i predložio da se što prije zaključi sporazum između Srbije i Kosova.

Vučić s Macronom o miru i stabilnosti

Nakon sastanka s francuskom predsjednikom, prošlog ljeta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od Macrona dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rješenja s Albancima na Kosovu i da se ne samo osigura mir u narednih godinu-dvije, već trajni mir, kako bi se koncentrirali na ubrzani ekonomski napredak.

Vučić je tada rekao kako su postigli visok stupanj suglasnosti po mnogim pitanjima, među kojima i zajedničko čuvanje mira i stabilnosti, zajedničko traženje rješenja i gledanje u budućnost, a ne samo u prošlost, te da se očekuje velika i značajna uloga i Francuske i Europe u tome.

Ured francuskog predsjednika nije se očitovao o Thacijevim tvrdnjama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.