Thaci svjedočio u vezi deportacije Gulenovih pristalica

Thaci je pitao članove komisije da li su dobili pravno tumačenje od neke kancelarije za angažovanje stranog stručnjaka ili je to bila samo politička volja. (Anadolija)

Predsednik Kosova Hashim Thaci pojavio se na sastanku parlamentarne istražne komisije u vezi deportacije turskih državljana, pripadnika organizacije imama Fethullaha Gulena, ali do ispitivanja nije došlo, jer je Thaci pokrenuo pitanje zakonitosti rada te komisije.

Predsednik Thaci je pre svog svedočenja o procesu deportacije šest turskih državljanja, pripadnika Gulenove organizacije, marta prošle godine iz Kosova u Tursku, insistirao na utvrđivanju zakonitosti angažovanja stranog eksperta od strane Istražne komisije na izradi nacrta izveštaja u vezi tog pitanja.

Thaci je pitao članove komisije da li su dobili pravno tumačenje od neke kancelarije za angažovanje stranog stručnjaka ili je to bila samo politička volja.

“Ja sam predsednik zemlje i kada dajem izjavu želim znati kome dajem izjavu, ko je čita i ko je ocenjuje”, rekao je Thaci.

Ekspert prijatelj poslanika Samoopredljenja?

On je potencirao da mora da zna “koji dokument dozvoljava angažovanje međunarodnog eksperta kada je u pitanju nacionalna bezbednost”.

“Da li angažovani međunarodni stručnjak ima bilo koju političku vezu s nekim poslanikom ili pojedincem. Sada je ispalo da je on bio omiljen gospodinu Kurteshija (poslanik Samoopredeljenja Sami Kurteshi) i savetnik neke političke stranke. I možete li da ubedite javnost da će ovaj izveštaj biti objektivan kada je ovaj čovek Samijev prijatelj, savetnik političke partije koju zastupa Sami. Mislim da treba da odgovorite na ova pitanja”, dodao je Thaci.

Predsednik Istražne komisije Xhalal Sveci je rekao je da je Thaci pozvan da odgovora na pitanje komisije, a ne obrnuto, ali Thaci je potencirao da ima pravo da razjasni proceduralne, profesionalne i tehničke okolnosti.

Poslanik Sami Kurteshi ocenio je da Thacijev nastup ima za cilj da razbije ovaj sastanak, rekavši da sve pravne napomene koje dolaze od njega samo pomažu u istražnom radu ove komisije.

Muharrem Nitaj, član ove komisije iz Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da nije znao da bi angažovanje međunarodnog stručnjaka moglo biti kršenje bilo koje pravne norme.

Nitaj je nakon više od dva sata rasprave između predsednika Thacija i članova Istražne komisije, konstatovao da Thaci nije spreman da svedoči dok ne dobije zakonsku interpretaciju pravne kancelarije Skupštine Kosova u vezi angažovanja stranog eksperta.

Predstava za publiku

On je kazao da je to što traži predsednik nemoguće realizovati u toku dana te da je sve ovo bila dobra predstava za publiku, jer su sastanak kosovski mediji prenosili uživo.

Preporučio je predsedniku Komisije da završi sastanak te da kosovska javnost može sama da proceni ko je kriv što je sastanak propao.

Istovremeno, Driton Selmanaj, poslanik Demokratskog saveza Kosova, ocenio je da predsednik Thaci nije spreman da svedoči.

On je dodao da ni do sada predsednik nije želeo da sarađuje s ovom komisijom, jer nikada nije odgovorio ni na jedno pitanje upućeno pismenim putem, a da se pojavio na sastanku tek nakon reagovanja nekoliko stranih kancelarija na Kosovu.

Selmanaj je sugerisao predsedniku da tuži članove Komisije sudu, ali da predhodno da svoj iskaz u vezi s ovim slučajem.

Sastanak je završen konstatacijom poslanika Svecle da nema uslova za nastavak rada jer predsednik Thaci odbija da odgovara na pitanja članova Komisije.

Izvor: Agencije