Thaci: Sretan sam, sada sam i vrhovni komandant Vojske Kosova

Hashim Thaci je govorio na ceremoniji poslije odluke o fromiranju Vojske Kosova (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio u petak kako je “zaokružena državnost Kosova”, pošto je, kako je rekao, “vojska stub države”, te da je sretan što je sada i “vrhovni komandant” Kosovskih sigurnosnih snaga.

On je to rekao na ceremoniji poslije odluke o promjeni mandata Kosovskih sigurnosnih snaga i transformaciji u Vojsku Kosova u kasarni “Adem Jashari” u Prištini, u prisustvu političkih lidera Kosova.

Kosovo je u petak dobilo Vojsku, nakon što je, apsolutnom većinom glasova, Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama.

Za Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama, s ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ustavni i zakonski mandat

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”.

Formiranje Vojske Kosova, službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, naglašava da međunarodne mirovne snage na Kosovu – KFOR moraju spriječiti i razoružati sve albanske trupe.

Vlasti Kosova taj čin nazivaju “dostojanstvom i ponosom nezavisnosti teritorijalnog integriteta Republike Kosovo”.

Izvor: Agencije