Oglasi

Thaci spreman na kompromisni dogovor sa Srbijom

Kosovski predsjednik u pismu američkom kolegi naveo kako je spreman i otvoren za nužne kompromise.
Nejasno je zašto je Thaci objavio pismo sada, obzirom da je još sredinom decembra primio pismo od TrumpaEPA

Kosovo je spremno na kompromisni dogovor sa Srbijom o rješenju dugogodišnjih otvorenih pitanja između dviju država, rekao je kosovski predsjednik Hashim Thaci u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenose agencije.

Beograd i Priština obavezali su se 2013. da će pod pokroviteljstvom EU-a riješiti sva otvorena pitanja, ali nisu ostvarili znatniji napredak.

Pregovori su prekinuti od novembra 2018. kada je Vlada u Prištini uvela carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije. Zvanični Beograd je istakao kako neće razgovarati dok se trgovina ne vrati u normalno stanje.

„Bit ću spreman i otvoren za nužne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i uravnotežen dogovor o rješavanju svih otvorenih pitanja i time okončao stogodišnji sukob sa Srbijom i donio mir cijeloj regiji“, rekao je Thaci.

Korekcija granica

Kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je kako nije spreman promijeniti Vladinu odluku o uvođenju carina.

Nejasno je zašto je Thaci objavio pismo sada, obzirom da je još sredinom decembra primio pismo od Trumpa koji je kosovskog kolegu pozvao da učini sve kako bi se postigao sveobuhvatan sporazum sa Srbijom 20 godina od kraja rata.

Thaci je u junu rekao kako će dogovor s Beogradom tražiti kroz „korekciju granica“, a političari i analitičari na Kosovu protumačili su to kao razmjenu teritorija.

Njegov plan zazvonio je na uzbunu kod balkanskih susjeda i nekih zapadnih vlada koje ga vide kao način da Kosovo uzme tri srbijanske općine naseljene većinom Albancima. Kada bi došlo do razmjene teritorija, Srbija bi zauzvrat dobila dio sjevernog Kosova većinski naseljen manjinskim Srbima koji ne priznaju vlast u Prištini.

Kosovo priznaje više od 110 država, uključujući SAD, ali ne i Srbija, Rusija te Kina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.