Thaci: Sporazum samo ako Srbija prizna Kosovo

Zvanična Priština tvrdi da je tri puta pismeno tražila datum nastavka pregovora (EPA)

Dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu, predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovio je da su mogućnosti za postizanje dogovora “veoma male” i da će konačni sporazum imati smisla samo ako “Srbija prizna Kosovo kao državu”.

Govoreći na konferenciji veleposlanika u Prištini, on je rekao da će Kosovo uložiti maksimalni napor kako bi se uklonile sve prepreke za članstvo u Ujedinjenim narodima.

Prema pisanju prištinskih medija, Thaciju se čini da se “već prestala spominjati ideja o razmjeni teritorija” između Kosova i Srbije.

I dalje bez kvoruma u parlamentu

“Kosovo nema smisla bez Mitrovice i Gazivoda. Neće biti razdvajanja, neće biti razmjene i neće biti Republike Srpske na Kosovu”, ponovio je Thaci.

Po njegovim riječima, “svi koji govore o odvajanju i pripajanju ohrabruju Srbiju i otežavaju dijalog u Bruxellesu”.

Mediji podsjećaju da će opozicija u četvrtak još jednom pokušati održati sjednicu Skupštine, na kojoj bi se na dnevnom redu našao prijedlog rezolucije koja bi onemogućila Thacija da u Bruxellesu razgovara o granici Kosova prema Srbiji.

No, u parlamentu Srbije su i u četvrtak propali svi pokušaji da se osigura kvorum za potvrdu Vladinog tima za dijalog sa Srbijom, javlja Tanjug.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je i treći dan, zbog nedostatka kvoruma, prekinuo sjednicu sazvanu na zahtjev opozicije.

‘Thaci nema pregovaračke ovlasti’

Zamjenik premijera Fatmir Limaj, kojeg je Vlada predložila za šefa tima za dijalog, isključio je mogućnost da će Thaci u Bruxellesu “postići neki dogovor” s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru nastavka dijaloga.

Upozorava da Thaci neće moći donijeti bilo kakvu odluku bez suglasnosti Vladinog pregovaračkog tima, koji će Limaj predvoditi, kada taj prijedlog potvrdi parlament.

Limaj je ponovio da Thaci nema pregovaračke ovlasti.

Izvor: Agencije