Thaci: Sporazum sa Srbijom moguć ove godine

Hashim Thaci
Kosovski predsjednik kaže da je zadovoljan što scenarij 'korekcije granice' u istraživanju ima najveću podršku građana (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u petak kako vjeruje da sporazum Srbije i Kosova može biti postignut ove godine i da on mora biti sveobuhvatan i međunarodno priznat.

Na panelu o dijalogu Kosova i Srbije u Bratislavi, na forumu Globsec 2019, na kojem govori i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da je maratonski proces dijaloga u krizi zbog “nepotrebnog uvjetovanja” Beograda, ali da vjeruje da će sljedeći dani i sedmice, do sastanka u Parizu 1. jula, biti odlučujući za pozitivan ishod procesa i dogovor.

“Vjerujem da dogovor može biti postignut ove godine”, istakao je Thaci i dodao da bi taj sporazum trebao biti sveobuhvatan, finalni, međunarodno priznat i zaključen međusobnim priznanjem, prenosi Tanjug.

Većina građana za sporazum

Kazao je da su 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije rezultat “agresivnog ponašanja Srbije”, posebno kad je riječ o onemogućavanju ulaska Kosova u UNESCO i Interpol, ali da vjeruje je samit u Parizu mogućnost da dijalog bude nastavljen konkretnim koracima.

“Vjerujem da ćemo u sljedećim sedmicama napraviti pozitivnije okruženje, savladati prepreke, nastaviti dijalog i da pariski samit može biti mogućnost da nastavimo dijalog konkretnim koracima ka finalizaciji u doglednoj budućnosti”, rekao je predsjednik Kosova.

“Cilj je veći nego prepreke s kojima se suočavamo, koje nisu ništa više nego dnevna politika”, dodao je.

Istakao je da više od 70 posto građana na Kosovu želi dijalog i postizanje sporazuma, da postoje različita mišljenja, ali da je cilj isti: postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Tim sporazumom, koji će biti finalni, međunarodno i pravno priznat te omogućiti i sačuvati multietnički karakter i realnost, bez međuetničkih granica, trebala bi se zatvoriti sva otvorena pitanja, naveo je on.

Evropska budućnost regije

Taj dogovor trebao bi biti zaključen međusobnim priznanjem, rekao je Thaci i dodao da bi takav dogovor donio više mira i stabilnosti cijelom Balkanu i omogućio evropsku budućnost regiji.

Omogućio bi i da Kosovo postane član NATO-a, Ujedinjenih naroda i Evropske unije, kaže Thaci.

Da bi takav dogovor bio postignut, potrebni su veće jedinstvo i koordinacija između SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije.

Izvor: Agencije