Thaci: Specijalni sud ‘uvreda za Kosovo’

Thaci je rekao da Skupština Kosova treba donijeti odluku o formiranju suda za ratne zločine (Al Jazeera)

Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je kako je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova uvreda za Kosovo. 

Kaže kako je Vlada o tome razgovarala sa svim političkim predstavnicima i međunarodnim partnerima.

Osim pokreta “Samoopredjeljenje”, većina političkih stranaka najavila je da će podržati osnivanje specijalnog suda, kako bi se izbjeglo da Vijeće sigurnosti UN-a osnuje takav sud.

Odluka na Skupštini

Prema navodima izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja, pripadnici OVK-a, neposredno nakon rata na Kosovu, bili su umiješani u organizirani kriminal, uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima.

Premijer Thaci je u Martyjevom izvještaju opisan kao vođa Dreničke grupe OVK, osumnjičene za ratne zločine.

Thaci je rekao da Skupština Kosova treba donijeti odluku o formiranju suda za ratne zločine, iako je to pitanje “nepravedno i ponižavajuće za Kosovo”.

“Sastali smo se sa predstavnicima političkih stranaka Kosova i sa našim međunarodnim partnerima. Kada god to pitanje bude predloženo skupštini Kosova, političke partije će biti prisutne u skupštini i razmatraće se sve opcije kako bi dali adekvatan, odgovarajući i odgovoran odgovor na to pitanje, koji će biti u interesu građana Kosova i u uskoj saradnji sa SAD-om i EU-om”, kazao je Thaci.

“Rekao sam i ranije da je sada između dvije opcije ostala jedna. Iako je ovo pitanje potpuno nepravedno i ponižavajuće za Kosovo, Skupština Kosovo treba donijeti odluku”, rekao je još, javlja Tanjug.

Osloboditi Kosovo optužbi

U izvještaju švicarskog senatora i izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja o zločinima nad Srbima i nealbancima, za koje je osumnjičena Oslobodilačka vojska Kosova, a koji su počinjeni u periodu od 1998. do 2000. godine, spomenut je i Thaci, koji tvrdi da je “čitav izveštaj spekulacija” i kaže kako duboko vjeruje da je vođen čist i pravedan rat, prenosi Tanjug.

U intervjuu prištinskom dnevniku objasnio je da je potrebno formirati taj sud upravo da bi se Kosovo oslobodilo od tvrdnji koje se spominju u istrazi.

Prema njegovim riječima, ako kosovske vlasti ne donesu odluku o sudu, onda će to pitanje preći na Vijeće sigurnosti UN-a.

A taj scenarij bi, prema njegovim riječima, bio “razoran za Kosovo”, jer bi, kako je rekao, onda bio formiran tribunal koji bi funkcionirao izvan jurisdikcije Kosova, a i sjedište bi mu bilo izvan te republike, prenosi list.

Thaci je ranije, krajem marta, povodom najava osnivanja tribunala za ratne zločine na Kosovu, kao i mogućeg podizanja optužnice protiv njega na osnovu Martyjevog izvještaja, rekao: “OVK nije činio zločine. Genocid je na Kosovu učinila Srbija. Izvještaj Dicka Martyja je naučna fantastika i pokušaj ponovnog pisanja historije.”

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je u četvrtak da se zalaže za rasvjetljavanje i kažnjavanje svakog zločina, kao i da se nada da će uloga OVK na Kosovu najzad biti rasvijetljena pred međunarodnim sudom, jer “nijedan drugi sud nije imao volje ili hrabrosti da dođe do istine”.

Izvor: Agencije