Thaci se nada dogovoru Kosova i Srbije do kraja godine

Hashim Thaci
Takse i druge populističke odluke nanijele su štetu institucijama i imidžu Kosova, kaže Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u ponedjeljak da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom i da taj proces ne bi trebalo odgađati, dodavši kako vjeruje da bi sporazum mogao biti postignut ove godine.

Na konferenciji za novinare u Prištini kazao je da bi se moralo brzo krenuti u tom pravcu kako bi se Kosovo moglo pridružiti Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi Tanjug.

Naveo je da je optimističan da će dogovor sa Srbijom biti postignut ove godine.

“Zahvalan sam vladi jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbjegne dijalog. Kosovo je jasno u onome što želi u dijalogu. Iznad svega Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim drugim saveznicima. Moramo što prije krenuti u tom pravcu da bismo postali dio NATO-a i EU-a”, rekao je Thaci.

Donositi važne odluke

Kazao je da unutrašnje jedinstvo olakšava rad međunarodnih partnera, dodajući da je Kosovo spremno i da će raditi na tome da bude što ujedinjenije.

Dodao je da će Kosovo raditi na potpunom provođenju sporazuma potpisanih ranije ove godine.

“Nakon odluke vlade uslijedila je pozitivna reakcija Sjedinjenih Američkih Država. Sredstva su odmah oslobođena, a stipendije koje su zaustavljene sada će biti vraćene. Treba donositi važne odluke. Takse i druge populističke odluke nanijele su štetu institucijama i imidžu Kosova”, naveo je Thaci.

Izvor: Agencije