Thaci: Rutinska posjeta Gazivodama, volim ljepote Kosova

Thaci: Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu (Al Jazeera)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci boravio je oko petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, na granici Srbije i Kosova, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije, javio je reporter agencije Beta sa lica mjesta.

Thaci je rekao novinarima kako je u pitanju rutinska posjeta jezeru Gazivode, jer on, kako je rekao, voli obilaziti ljepote Kosova.

Dodao je kako je danas imao čast da prošeta po sjeveru Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao kako je to dio teritorije Republike Kosovo.

Posebne emocije

U obraćanju medijima na jezeru kosovski predsjednik je rekao kako je prilikom posjete imao posebne emocije obilazeći ovaj dio Kosova. On je kazao kako rukovodstvo države i on lično kao predsjednik rade za novo, euroatlantsko, multietničko Kosovo.

„Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu. Ja služim svim građanima Kosova“, rekao je Tachi.

Zajedno sa Thacijem u posjeti jezeru Gazivode i prelazu Brnjak su bili ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obavještajne agencije Spend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rashit Xhalaj.

Agencija Beta saznaje kako su se svi pripadnici ROSU povukli sa sjevera Kosova i vratili u svoje baze kada je Thaci završio posjetu.

Oko Centra za sport i kulturu u Zubinom Potoku i oko brane i objekta na brani Gazivode nema ni pripadnika ROSU ni pripadnika kosovske policije.

Najviši nivo borbene gotovosti

Oko 13 sati su pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU, kako podsjeća Beta, naoružani i sa fantomkama opkolili objekat Centra za sport i kulturu i Crvenog krsta na jezeru Gazivode, a radnik osiguranja Nemanja Milovanović, koji je bio unutar objekta, rekao je kako ne zna razlog zbog kojeg su oni tu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je ranije danas kako su „albanske paravojne formacije“ maskirane i sa dugim cijevima „napale i zauzele“ Gazivode kako bi predsjednik Kosova Thaci mogao posjetiti to jezero.

Đurić je rekao kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naređenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene gotovosti svoje institucije – policiju i vojsku.

Izvor: Agencije