Thaci raspisao izbore u četiri općine na sjeveru Kosova

Odluka o izborima je donijeta u konsultacijama sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom, saopćeno je iz Thacijevog kabineta (EPA)

Predsednik Kosova Hashim Thaci raspisao je izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.

Iz kabineta predsednika Kosova je saopšteno da je odluka doneta na osnovu pisma Ministarstva administracije lokalne samouprave i u konsultacijama sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom.

Izbori su raspisani za 19. maj.

Četvorica gradonačelnika opština na severu Kosova su podneli ostavke u trenutku kada je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak predstavnika Srbije i kosovskih Srba u srijedu

Tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je prilikom podnošenja ostavki rekao da je to uradio zbog “uvođenja anticivilizacijskih taksi”.

Kosovske vlasti su najpre 6. novembra 2018. na proizvode iz Srbije i BiH uvele taksu od 10 odsto, da bi dve nedelje kasnije povećale ovaj porez na 100 odsto.

U sredu će u Beogradu, povodom raspisivanja izbora na severu Kosova biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, saznaje Tanjug.

U Srpskoj listi Tanjugu je rečeno da će ova stranka, kao politička snaga sa gotovo stopostotnom podrškom Srba sa KiM, nastaviti da se uvek i svuda bori za srpske interese i o svim važnim i osetljivim pitanjima, pa i o načinu reakcije, odluke donositi u koordinaciji sa Beogradom.

Izvor: Agencije