Thaci: Priznanje Kosova je uvjet Srbiji da uđe u EU

Hashim Thaci: Posvećen sam ispravljanju historijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju Preševa, Bujanovca i Medveđe (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je priznanje nezavisnosti Kosova uvjet za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

On je to rekao u intervju za albanski Top Channel, upitan da komentira izjavu Vučića da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Thaci misli da je takva izjava Vučića namijenjena za unutrašnje potrebe.

“Vučić zna da je priznavanje Kosova uvjet za evropsku budućnost Srbije. Kada bi se [opštine na jugu Srbije] Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru evropsku budućnost”, kazao je Thaci.

Bez konkretnih ideja u Berlinu

Upitan da li je pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije “pokopana” na samitu u Berlinu, on kaže da u Berlinu nije bilo “ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavjanja bilo kakve alternative”.

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da cijeni dobru volju njemačke kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom jula biti konkretnijih stvari.

Na pitanje da li ideja o korekciji granica uživa američku podršku, ili je samo podržava savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, Thaci je rekao da je posvećen ispravljanju historijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju Preševa, Bujanovca i Medveđe.

To, dodao je, podrazumijeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimentar.

“To je naše historijsko pravo i ja ću i na samitu insistirati na toj ideji … na svakom narednom samitu koji bude održan”, kazao je Thaci.

Nije bilo govora o taksama

Na tome će insistirati, jer može se, kako kaže, desiti da za 10-20 godina u Preševskoj dolini više ne bude Albanaca.

O stavu SAD-a Thaci kaže da je on vrlo jasan: “Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsjednik [Donald] Tramp poslao predsjedniku Vučiću i meni.”

Na ponovljene tvrdnje premijera Kosova Ramusha Haradinaja, da su on, albanski premijer Edi Rama, Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u Berlinu tražili ukidanje100-postotnih taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Thaci kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o taksama.

Izvor: Agencije