Thaci preuzeo funkciju predsjednika Kosova

Hashim Thaci je na svečanoj sjednici Skupštine Kosova položio zakletvu kao novi kosovski predsjednik.

Sjednica kosovskog parlamenta završena je u 11.30, a Thaci će na toj funkciji zamijeniti dosadašnju kosovsku predsjednicu Atifete Jahjaga.

Tokom ceremonije nekoliko aktivista opozicionog Samoopredjeljenja bacilo je kamenje i oštetilo prozor na zgradi Skupštine. Policija je privela dvije osobe.

Poslanici opozicije, koji se protive izboru Thacija, bojkotirali su sjednicu. Thaci je zakletvu položio pred predstavnicima vladajuće koalicije s porukom da će raditi za dobrobit svih građana Kosova.

“Zaklinjem se da ću svu svoju snagu posvetiti očuvanju nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, osiguranju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovanju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih građana Republike Kosovo i da ću savjesno i odgovorno izvršiti sve svoje obaveze”, kazao je on

Ceremonija inauguracije

Za sutra je planirana, po prvi put, ceremonija inauguracije novog predsjednika koja će biti organizirana na centralnom gradskom trgu u Prištini, u 11 sati.

Sutrašnjoj ceremoniji, koja će trajati 50 minuta, prisustvovat će blizu 1.200 gostiju iz 50 zemalja, prenose kosovski mediji.

Thaci, lider Demokratske partije Kosova, izabran je za novog predsjednika krajem februara u trećem krugu glasanja u parlamentu.

Za opoziciju, izbor Thacija za predsjednika Kosova je neprihvatljiv, jer, kako kažu, on ne predstavlja faktor ujedinjenja, javlja Avni Ahmetaj, reporter Al Jazeere.

“U pokušaju da ga spreči da postane predsednik, opozicija se obratila i Ustavnom sudu, ali je on ove nedelje proglasio zahtev opozicije neprihvatljivim”, izvještava Ahmetaj.

Hashim Thaci je kao političar na posljednjim parlamentarnim izborima dobio najviše glasova. Prošlih 16 godina predvodio je Demokratsku partiju Kosova, najveću stranku na Kosovu, a nakon što je izabran za predsjednika, podnio je ostavku na sve stranačke funkcije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije