Thaci: Pravi trenutak za sporazum sa Srbijom

Hashim Thaci, Mike Pompeo, Kosovo, SAD
Naš historijski uspjeh bio bi nemoguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika, poručuje Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci sastao se s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Washingtonu, s kojim je razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima, a nakon sastanka je izjavio kako je ovo pravi trenutak za postizanje sporazuma sa Srbijom.

“Sastanak je prošao odlično. Imamo jedinstvenu podršku SAD-a i ovo je pravi trenutak za postizanje sporazuma”, rekao je on, prenosi RTK2.

Prema Thacijevim riječima, postizanje sporazuma će biti dobro za sve.

“Uloga SAD-a je nezamjenljiva. Potreban je politički konsenzus. Trebamo postići sporazum”, kazao je on, kako prenosi Tanjug.

“Moramo svi raditi”, dodao je Thaci.

Zahvalio Boltonu na Trumpovoj podršci

Thaci se sastao i sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom te dobio podršku za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kako je priopćeno u utorak iz njegovog ureda.

“Na ovom sastanku se razgovaralo o odnosima dvije države, o euroatlanskoj perspektivi i neophodnosti postizanja sporazuma sa Srbijom, kao preduvjetu za mir i dugoročnu sigurnost u regiji”, navodi se u priopćenju Thacijevog ureda.

Thaci je Boltonu zahvalio na podršci koju predsednik SAD-a Donald Trump daje Kosovu u svim područjima.

U priopćenju se dodaje kako je Bolton dao jamstva Thaciju da će Bijela kuća i Trumpova administracija “snažno podržati postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije”.

U međuvremenu, gradonačelnici četiri opštine sa sjevera Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo u utorak su podnijeli ostavke na te funkcije, zbog uvođenja taksi od 100 posto na robu iz Srbije, priopćeno je ranije, nakon izvanredne sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica.

Ostavke su podnijeli gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, predsjednik Opštine Leposavić Zoran Todić, predsjednik Opštine Zubin Potok Stevan Vulović i predsjednik Opštine Zvečan Vučina Janković.

Ostavke na sjeveru Kosova i zahtjev CEFTA-i

Na sjednici Skupštine opštine Sjeverne Mitrovice potpisana je i deklaracija kojom se prekida svaka komunikacija s vlastima Kosova, prenijeli su mediji.

Tanjug je objavio da su Sud u sjevernom dijelu Mitrovice, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, i svi suci i radnici tih sudova prestali s radom u 9:00 sati, čime su se solidarizirali s građanima i prosvjedima, koje, kako su rekli, građani organiziraju zbog mjera vlasti Kosova i kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić priopćila je u utorak kako je, u skladu s CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Uredu te institucije za izravne konzultacije u okviru zajedničkog odbora, nakon što je Kosovo donijelo odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ona je najavila kako će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konzultacije ili ne riješi problem u idućih 90 dana, Srbija u skladu s CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Izvor: Agencije