Thaci: Pozicija Vučića daleko je od realnosti

Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovio je u četvrtak da je jučerašnji dan za Kosovo bio historijski, jer je Evropska komisija odlučila da Kosovo može dobiti viznu liberalizaciju, kao i da je njegov sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i najkraći u posljednjih šest godina, od kada se vodi dijalog u Briselu, javlja Anadolija.

On je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je teško razgovarati s Vučićem, koji i dalje smatra da je “Kosovo dio Srbije” i da je “Kosovo srce Srbije”.

“Pozicije su nam jako daleke. Pozicija predsjednika Vučića je daleko od realnosti. Može se misliti da je pod pritiskom tamošnje javnosti, ali kao lideri imamo obavezu razjasniti našoj javnosti kakva je realnost. Kosovo je nezavisna i suverena država, i to mora biti jasno svakome ko je na vlasti u Srbiji. Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba biti između dvije suverene države”, kazao je Thaci.

‘Multietničko Kosovo je vizija evropske budućnosti’

Naglasio je da se obje zemlje moraju žrtvovati kako bi se postigao sporazum, ali je poručio da je Kosovo u zadnjih 30 godina činilo mnogo kompromisa kako bi stiglo do ovoga što ima danas.

Kazao je da ima kritičkih glasova sa obje strane, ali da je dijalog važan za sve i da želi da narednih dana i sedmica ne bude nikakvih incidenata kako bi se dijalog nastavio i postigao konačni sporazum.

Thaci je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da su prava Srba na Kosovu garantirana u potpunosti Ahtisarijevim [Maarti] dokumentom i da su najafirmativnija za jednu zajednicu u Evropi.

“Multietničko Kosovo je vizija evropske budućnosti. Zašto smo u dijalogu? Zbog evropske budućnosti, jer je poruka evropskih lidera jasna: bez normalizacije odnosa zemalja zapadnog Balkana, bez dobrosusjedskih odnosa, nijedna država ne može da ide ka Evropskoj uniji, a za Kosovo ni ka NATO-u”, rekao je Thaci.

Sporazum sa Srbijom do kraja godine

Predsjednik Kosova je izrazio nadu da će konačni sporazum sa Srbijom biti postignut do kraja ove godine.

Također je kazao da odluka Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve kriteriju za ukidanje viza nije poklon, već zasluga institucija i društva Kosova, koji su radili na ispunjenju zadatih kriterija.

Istakao je da do konačne odluke o liberalizaciji viza ostaje još nekoliko mjeseci, kao i da Kosovo time dobija dodatnu odgovornost da se ne smije nikome dozvoliti da ovu odluku zloupotrijebi.

Izvor: Agencije