Thaci posjetio sjeverni dio Mitrovice

Premijer Kosova Hashim Thaci posjetio je sjeverni dio Mitrovice, gdje je prema planu obišao i naselja sa albanskim porodicama koje su se vratile u obnovljene kuće.

U naselju Brđani koje Albanci zovu Kroji i Vitakut jedni pored drugih žive Albanci i Srbi.

Nakon protivljenja lokalnog srpskog stanovništva da se obnove porušene albanske kuće, porasle su tenzije u ovom dijelu grada.

Premijer Thaci najavio je intenzivne napore za normalizacijom stanja na sjeveru Kosova i odnosa između Kosova i Srbije.

“Situacija je počela da se mijenja nabolje. Ja se nadam da će se dogovor postići, ali taj dogovor će imati i konkretne datume provođenja i aktere koji će taj sporazum provesti”, kazao je Thaci.

Premijer Kosova je dodao: “Dogovor podrazumijeva slobodu kretanja ljudi i roba, potpuno raspuštanje svih sigurnosnih struktura, uspostavljanje kosovskog pravosuđa po zakonima Kosova. Nakon toga, kada se kreiraju odgovarajući uslovi, Kosovo će pozvati OESCE da organizira izbore u ove tri, četiri općine, u skladu sa zakonima Kosova”.      

Premijeri Kosova i Srbije sastaju se u Briselu naredne sedmice u još jednom pokušaju da postignu  dogovor o normalizaciji situacije na sjeveru Kosova i odnosa Prištine i Beograda, izvijestio je novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Teška situacija

Državni vrh Srbije ocijenio je u petak da se zemlja nalazi u izuzetno teškoj situaciji u pogledu dijaloga sa Prištinom.

Nakon sastanka najviših funkcionera Srbije, odlučeno je da do sljedećih pregovora u Briselu, drugog aprila, srbijanski državni vrh bude u stalnom zasjedanju.

Savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića, Marko Đurić, izjavio je da situacija nije ništa lakša nego u periodu pred pregovore u Daytonu i Rambouilletu.

On je dodao da će u ponedjeljak javnost biti obaviještena o sastavu delegacije koja putuje u Brisel.

“Veoma nam je važno da drugog dođemo da procenimo elemente koje nudi druga strana. U svakom slučaju, građani Srbije imaju pravo da znaju da su posledice situacije u kojima smo se našli bez obzira u kom pravcu da stvari krenu u utorak izuzetno  ozbiljne i dalekosnežne po našu zemlju, da će sve odluke biti donate zajednički i da će politička odgovornost za svaku odluku biti podeljena između svih ključnih političara u našoj zemlji”, kazao je Đurić. 

Izvor: Al Jazeera