Thaci: Podržavam zahtjev o ujedinjenju s Kosovom

Hashim Thaci potvrdio da podržava ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština na jugu centralne Srbije, s Kosovom (Reuters)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u Ženevi je s predstavnicima udruženja iz Preševske doline potvrdio podršku njihovom zahtjevu “da se Preševo, Bujanovac i Medveđa ujedine s Kosovom”, prenijela je Radiotelevizija Kosova 2.

Thaci je napisao na Facebooku da su predstavnici tih udruženja “pozdravili spremnost Kosova da poštuje volju Albanaca Preševske doline, izraženu na referendumu 1992. godine”.

“Potvrdio sam im da podržavam njihov zahtjev da se Preševo, Bujanovac i Medveđa ujedine s Kosovom”, napisao je Thaci, prenijela je RTK 2.

Thaci je ranije uputio javnu poruku “skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije” koji, po njemu, “predviđa formalno priznavanje Kosova od Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca”, opština na jugu centralne Srbije.

‘Bez domino efekta’

RTK navodi da je Thaci u obraćanju javnosti, umjesto ranijih poruka da neće biti razmjene teritorija, niti podjele, poručio da neće biti “egzodusa stanovništva, niti domino efekta”.

Čelnik Demokratske stranke Albanaca u Preševu Ragmi Mustafa rekao je ranije za kosovske medije da priključivanje Preševske doline Kosovu neće imati “domino efekt” na ostale države zapadnog Balkana.

Po njegovim riječima, “Preševska dolina nikad neće odustati od svog zahtjeva da bude dio Kosova”.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je da Thaci ne uživa njegovu podršku za eventualno otvaranje razgovora o promjeni granica Kosova u posljednjoj fazi dijaloga sa Srbijom.

Vojska Srbije u borbenoj pripravnosti

Srbija je stavila svoju vojsku u stanje pune borbene pripravnosti zbog subotnje prisutnosti Thacija u pratnji specijalaca kosovske policije na sjeveru Kosova.

Predsjednik Kosova boravio je petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, na granici Srbije i Kosova, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije.

Thaci je rekao novinarima kako je u pitanju rutinska posjeta jezeru Gazivode, jer on, kako je kazao, voli obilaziti ljepote Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu navečer da je pojavom kosovskih specijalnih policijskih jedinica na sjeveru Kosova i jezeru Gazivode ugrožen mir i prekršen niz međunarodnih sporazuma i dogovora te rekao da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu.

Izvor: Agencije