Oglasi

Thaci podržava usvajanje zakona o vojsci Kosova

Naši saveznici znaju da ovaj proces mora biti završen bez odlaganja, rekao je predsjednik Kosova i dodao da vojska nije prijetnja za region, već će biti u službi očuvanja mira.
Hashim Thaci je prethodno izjavio da jednostrano djelovanje negativno komplicira odnose Kosova s partnerimaEPA

Predsednik Kosova Hashim Thaci podržao je usvajanje tri predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, uprkos tome što je prethodno rekao da je ta odluka doneta u pogrešno vreme.

"Zbog uskih interesa, ponekad izbornih, a ponekad ideoloških, rukovodstvo Kosova je odlagalo transformaciju KBS-a u oružane snage Kosova", napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Kosovo, dodaje, mora da ima svoju vojsku.

"Naši saveznici znaju da ovaj proces mora da bude završen bez odlaganja. Takođe smo jasno stavili do znanja da niko, nijedan spoljni faktor, ne može da stavi veto na našu izgradnju države", naveo je Thaci.

Institucije Kosova imaju isti stav

On je rekao da vojska Kosova nije pretnja za region, već će biti u službi očuvanja mira.

Naveo je da u ovom trenutku institucije Kosova govore jednim glasom i imaju isti stav.

Nešto ranije je predsednik Kosova kazao da nije upoznat sa planovima Vlade da se usvoji zakon o transformaciji KBS-a u vojsku te ocenio da je pogrešan dan za tako nešto, jer je Evropski parlament tada glasao za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Thaci je rekao novinarima da jednostrano delovanje, bez saglasnosti NATO-a i SAD-a, negativno komplikuje odnose Kosova sa partnerima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.