Oglasi

Thaci optužio Haradinaja da je odgovoran za odnose sa SAD-om

'Cijeli sukob rezultat je nametanja poreza na robu iz Srbije, koji je odredila Vlada', tvrdi predsjednik Kosova.
Thaci je nedavno tražio da Vlada Kosova ukine takse nametnute SrbijiEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci optužio je premijera Ramusha Haradinaja da je odgovaran za narušavanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da su tome najviše doprinijele 100-postotne takse na uvoz robe proizvodne u Srbiji Bosni i Hercegovini.

"Cijeli sukob rezultat je nametanja poreza na robu iz Srbije, koji je odredila Haradinajeva vlada", rekao je on i dodao da bi sva odgovornost za to trebalo pasti na one koji su probleme napravili.

Prema njegovom mišljenju, Haradinajeva vlada trebala je pratiti kontinuitet odnosa sa SAD-om i nije trebala izlaziti iz tih okvira, prenosi Tanjug.

Nastavak dijaloga sa Srbijom

Thaci je nedavno tražio da Vlada Kosova ukine takse nametnute Srbiji jer to traži i SAD, ali je Haradinaj istrajan u svom stavu da takse trebaju ostati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

SAD je u više navrata tražio ukidanje taksi kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Vlada Kosova odluku o taksama donijela je 21. novembra prošle godine, nakon što je Kosovu na Generalnoj skupštini Interpola odbijen zahtjev za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.