Thaci: Odluka o porezu na proizvode iz Srbije i BiH nije dobra

Kosovo treba da stvori argumente kod EU i SAD da ga podržavaju (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je danas u Parizu izjavio da odluke kao što je ona o uvođenju taksi od 10 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne donose dobro Kosovu, prenijela je Beta.

Na pitanje novinara portala Indeksonline Thaci je na konferenciji za medije u Parizu rekao da Kosovo treba da ima u vidu svoj državni interes.

“Uz veliku odgovornost treba da radimo i donosimo balansirane odluke koje su u državnom interesu. Ono što su rekli zvaničnici Evrope je njihov stav, to što želim da kažem je da treba da vidimo i radimo kako bi smo stvorili argumente kod EU i SAD da nas podržavaju, a ne argumente koji komplikuju njihovu i podršku drugih međunarodnih mehanizama”, kazao je Thaci.

“Potez Srpske liste nije koristan za državu”

Thaci se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova djeluje kao opozicija.

“Njihova odluka da izađu iz institucija, parlamenta i vlade, nije uopšte korisna za državu Kosovo, niti za njihovu zajednicu, ali u isto vrijeme ovaj potez je uzdrmao i funkcionisanje nacionalnih institucija, prije svega vlade, jer vlada sada mora zvanično potvrditi da li ima ili nema većinu. Ovo je odluka političkih stranaka, dok ću ja kao predsjednik nastaviti da ispunjavam obaveze i poštujući ustav”, zaključio je predsjednik Kosova.

Izvor: Agencije