Oglasi

Thaci odlikovao Trumpa najvišim državnim ordenom

Thaci je također pozvao predsjednika Trumpa da posjeti Kosovo u bliskoj budućnosti.
Želim da izrazim duboku zahvalnost za vaš lični doprinos postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, poručio ThaciAnadolija

Predsednik Kosova Hashim Thaci dodjelio je najveće državno priznanje “Orden slobode” predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu, prenosi Anadolija.

Kosovski predsjednik je u pismu Trumpu izjavio da Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije ne bi bio moguć bez njegovog snažnog rukovodstva i Sjedinjenih Američkih Država.

“Želim da izrazim duboku zahvalnost za vaš lični doprinos postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Ovaj sporazum predstavlja napredak od izuzetne važnosti za okončanje vekovnog sukoba između naših naroda. Posle decenija blokada i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući vašem hrabrom vođstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum”, napisao je Thaci u pismu Trumpu, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Dalje je istakao da narod na Kosovu ostaje vječno zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama, “našem spasitelju koji je bio uz nas u našim najmračnijim danima i čini to i danas”. Poručio je i da Kosovo ostaje posvećeno trajnom miru i dugoročnom prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

Trump pozvan da posjeti Kosovo

“Naporno smo radili tokom godina i spremni smo da doprinesemo svjetskom miru i sigurnosti. Takođe smo nepokolebljivi u našoj posvećenosti postizanju sporazuma koji rješava sva otvorena pitanja i donosi uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije. Jasnije je nego ikad da se to može postići samo pod snažnim vođstvom Sjedinjenih Država. Vaša uloga u ovom procesu je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno da uživa vašu nepokolebljivu podršku u ispunjavanju svojih težnji”, kaže se pored ostalog u pismu. 

Thaci je pored predsjednika Trumpa, odlikovao i Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena i specijalnog izaslanika za dijalog Richarda Grenella i to ordenom “Predsednička medalja za zasluge”.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, predsjednik Thaci je takođe pozvao predsjednika Trumpa da posjeti Kosovo u bliskoj budućnosti.

U Washingtonu u prisutvu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.